skip to Main Content
Eigenaren van toeristen appartementen moeten toestemming krijgen in Valencia
El Pais

Eigenaren van toeristen appartementen moeten toestemming krijgen in Valencia

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Toestemming verplicht toeristische verhuur Valencia

El Pais

VALENCIA – Eigenaren die een appartement in bezit hebben en deze toeristisch verhuren moeten in de toekomst een speciale vergunning of toestemming hebben van de gemeenten in de Comunidad Valenciana. Deze nieuwe maatregel om de nu ongecontroleerde toeristische verhuur beter te kunnen controleren vormt onderdeel van de nieuwe Ley de Turismo van de regionale regering.

In navolging van de stad Palma op Mallorca waar het verhuren aan toeristen voor het eerst in een Spaanse stad geheel verboden is, gaat men in de Comunidad Valenciana in de steden de toeristische verhuur ook beter controleren. Dat houdt in dat in de toekomst (wanneer is nu nog onbekend) eigenaren van verhuurobjecten die voor toeristisch gebruik zijn niet alleen hun accommodatie moeten registreren maar daarvoor ook een speciale toestemming vragen.

Nummer

De huiseigenaren krijgen na een inspectie van de autoriteiten een bepaald nummer wat weer verplicht is om te melden op o.a. verhuur websites zoals Airbnb en Homeaway. Deze online verhuurplatforms zijn dan ook verplicht om dit speciale nummer te vermelden. Doen ze dat niet, dan kunnen zij hoge boetes verwachten van de regionale autoriteiten.

Valencia

In de stad Valencia bijvoorbeeld mogen appartementen die toeristisch verhuurd worden alleen nog maar op de begane grond of eerste verdieping van een appartementencomplex liggen om zo overlast voor andere inwoners van een gebouw te beperken.

Gebouwen waarin de gelegen appartementen geheel aangeboden worden als toeristische appartementen moeten een soort van hotelvergunning gaan aanvragen, met andere strengere controles. In de Ciutat Vella of oude binnenstad mogen er geen nieuwe toeristen appartementen bijkomen.

In Valencia loopt de verhuur van private appartementen via websites aan toeristen nog niet zo de spuigaten uit als bijvoorbeeld in Barcelona, Madrid en Palma en de autoriteiten hebben geleerd van de fouten van andere steden en willen die problemen voorkomen in Valencia.

Betere controle

Met de nieuwe regels in de Ley de Turismo wil de Comunidad Valenciana weer de controle krijgen en behouden over de steeds groeiende toeristen verhuur van private appartementen aan vakantiegangers. De regioregering wil dat de gemeenten weer controle krijgen over de bestemming van appartementen in steden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. En er moet een beperking zijn aan het aantal dagen dat men mag verhuren. Er zijn nu veel panden in handen gevallen van “investeerders” die deze panden feitelijk als een B&B runnen, zonder aan de eisen van een B&B te hoeven voldoen.
  Tevens zorgen ze voor een prijsopdrijving van de panden waardoor gewone burgers hun toevlucht moeten zoeken in de buitenwijken.
  En last but not least heeft wetgeving alleen zin als er ook gehandhaafd wordt. En dat kan nog wel eens een probleem zijn, want de corruptie tiert ook hier welig.

 2. Hmm ik voel dat degene met de goede connecties zonder problemen vergunningen gaat krijgen. Verder eigenlijk wel goed, een ongecontroleerde ‘zwarte ‘ verhuur door bedrijven als airbnb die ook amper belasting betalen. Je zou maar een paar buren hebben die constant verhuren.

 3. Hahah Rob,
  Airbnb zijn veelal gewone burgers die een centje bijverdienen en die moeten altijd het gelach betalen.
  Hotels zijn vrijwel altijd van eigenaren met veel vermogen die op alle mogelijke manieren kortingen en subsidies krijgen; regelingen waar de gewone burger geen weet van heeft.
  Als je veel geld hebt kun je investeringsaftrek krijgen terwijl degene die geen geld heeft daar niet voor in aanmerking komt.
  Bovendien kunnen vermogenden op alle manieren aan geld komen om iets op te zetten.
  Laten we dus vooral de rijken rijker maken en de armen arm houden!
  Weg met kleine hotels en airbnb… macht aan de rijken!

  1. Dat is niet de essentie van mijn betoog. Wél dat platformen als airbnb, zonder bezit van onroerend goed allerlei eisen omzeilen waaraan de vakbroeders wél moeten voldoen. En dat vind ik schandalig, omdat daarmee geen gelijk speelveld is. Terecht dat er nu ingegrepen wordt.

 4. En dan voor afgifte van de vergunning ook controleren of deze appartementen aan dezelfde (brand) eisen voldoen als de hotels etc. Dan pas is er een gelijk en eerlijk speelveld en zal de rol van parasiterende online platformen als airbnb uitgespeeld zijn.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by