Eigenaren van toeristen appartementen moeten toestemming krijgen in Valencia

Oeps ... foto ontbreekt!

Eigenaren van toeristen appartementen moeten toestemming krijgen in Valencia

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Eigenaren die een appartement in bezit hebben en deze toeristisch verhuren moeten in de toekomst een speciale vergunning of toestemming hebben van de gemeenten in de Comunidad Valenciana. Deze nieuwe maatregel om de nu ongecontroleerde toeristische verhuur beter te kunnen controleren vormt onderdeel van de nieuwe Ley de Turismo van de regionale regering.

In navolging van de stad Palma op Mallorca waar het verhuren aan toeristen voor het eerst in een Spaanse stad geheel verboden is, gaat men in de Comunidad Valenciana in de steden de toeristische verhuur ook beter controleren. Dat houdt in dat in de toekomst (wanneer is nu nog onbekend) eigenaren van verhuurobjecten die voor toeristisch gebruik zijn niet alleen hun accommodatie moeten registreren maar daarvoor ook een speciale toestemming vragen.

Nummer

De huiseigenaren krijgen na een inspectie van de autoriteiten een bepaald nummer wat weer verplicht is om te melden op o.a. verhuur websites zoals Airbnb en Homeaway. Deze online verhuurplatforms zijn dan ook verplicht om dit speciale nummer te vermelden. Doen ze dat niet, dan kunnen zij hoge boetes verwachten van de regionale autoriteiten.

Valencia

In de stad Valencia bijvoorbeeld mogen appartementen die toeristisch verhuurd worden alleen nog maar op de begane grond of eerste verdieping van een appartementencomplex liggen om zo overlast voor andere inwoners van een gebouw te beperken.

Gebouwen waarin de gelegen appartementen geheel aangeboden worden als toeristische appartementen moeten een soort van hotelvergunning gaan aanvragen, met andere strengere controles. In de Ciutat Vella of oude binnenstad mogen er geen nieuwe toeristen appartementen bijkomen.

In Valencia loopt de verhuur van private appartementen via websites aan toeristen nog niet zo de spuigaten uit als bijvoorbeeld in Barcelona, Madrid en Palma en de autoriteiten hebben geleerd van de fouten van andere steden en willen die problemen voorkomen in Valencia.

Betere controle

Met de nieuwe regels in de Ley de Turismo wil de Comunidad Valenciana weer de controle krijgen en behouden over de steeds groeiende toeristen verhuur van private appartementen aan vakantiegangers. De regioregering wil dat de gemeenten weer controle krijgen over de bestemming van appartementen in steden.

Ga naar de inhoud