skip to Main Content
Mega vulkaanuitbarsting op komst op Tenerife
Daily Express

Mega vulkaanuitbarsting op komst op Tenerife

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TENERIFE – Hebben we de aandacht? Zo denken diverse Britse sensatiekranten ook door te schrijven over een grote vulkaanuitbarsting die er op Tenerife aan zit te komen. Deze kranten baseren zich op de meldingen van meer dan 270 kleine aardbevingen tussen Gran Canaria en Tenerife en maken gebruik van de vulkaanuitbarstingen op Hawaï om kranten te verkopen en paniek te zaaien.

Is hier sprake van fake news of van het allemaal erger voorstellen dan het is. Waarschijnlijk het laatste want het klopt dat er meer dan 270 aardbevingen hebben plaatsgevonden bij de Canarische Eilanden maar bijna al deze bevingen hadden krachten die door de bevolking niet of nauwelijks gevoeld werden. De Britse pers zoals de Daily Star maakt het allemaal erg sensationeel.

Aardbevingen

Feit is dat het Spaanse Geografische Instituut sinds 28 april bijna 300 events heeft geregistreerd waarbij er aardbevingen hebben plaatsgevonden tussen de 1,6 en 3,2 op de schaal van Richter. Deze bevingen werden geregistreerd rondom de vulkaan Enmedio die gelegen is tussen de eilanden Tenerife en Gran Canaria. Sommige van deze kleine bevingen werden gevoeld op de eilanden maar de meeste van hen gingen ongemerkt voorbij.

Redelijk normaal

Het is niets nieuws dat er aardbevingen worden waargenomen door het Instituto Geográfico Nacional (IGN) rondom en op de Canarische Eilanden, het zijn immers eilanden met een vulkanische oorsprong waarbij de bodem nooit stil is. De meeste bevingen worden door de bevolking niet waargenomen en gaan ongemerkt voorbij maar soms vinden er in een kort tijdsbestek tientallen of honderden kleinere bevingen plaats waarna de geologen alerter zijn dan normaal.

Britse pers

De britse sensatiekranten maken het echter allemaal veel erger dan het is door te spreken over een “Mega eruption” en “Volcano alert”, allemaal niet waar. De Britse pers maakt handig gebruik van de uitbarsting van de Kilauea vulkaan op Hawai. De vraag is alleen wat de pers hiermee wil bereiken. Ze hebben zelfs een video op YouTube geplaatst.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Ben juist blij dat er zoveel kleine aardbevingen zijn, dan kan de spanning tenminste weg, en dat voorkomt een grote aardbeving/uitbarsting, men mag alert zijn, gereed voor evacuatie indien noodzakelijk, maar paniek zaaien is wel beetje overdreven, het brengt onnodige schade aan het toerisme, maar ja anderzijds wel kassa kassa voor de uitgever, de vraag blijft altijd, wat is belangrijker? het zakken vullen van de uitgever of het maatschappelijk belang.

  2. Jaarlijks zij er plm. 2.000 (tweeduizend) aardbevingen op de Canarische Archipel, en is er dus vooralsnog volgens de deskundige Spaanse en Canarische meetinstituten niets om zich ongerust te maken over een mogelijke vulkaanuitbarsting van een van de meerde vulkanen op Canarias.

  3. NEP nieuws…daarom wordt het ook wel Fake News genoemd en dat is dan weer Engels

    1. Natuurlijk is het nep nieuws maar dit artikel is om aan te geven dat de Britse pers veel ophef maakt maar de vraag is waarom?

  4. Lariekoek van die Britten. Vulkaanuitbarstingen zijn juist helemaal niet te voorspellen. Typische sensatiezucht voor ééncelligen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken