Mega vulkaanuitbarsting op komst op Tenerife

Mega vulkaanuitbarsting op komst op Tenerife
Beeld: Daily Express

Mega vulkaanuitbarsting op komst op Tenerife

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TENERIFE – Hebben we de aandacht? Zo denken diverse Britse sensatiekranten ook door te schrijven over een grote vulkaanuitbarsting die er op Tenerife aan zit te komen. Deze kranten baseren zich op de meldingen van meer dan 270 kleine aardbevingen tussen Gran Canaria en Tenerife en maken gebruik van de vulkaanuitbarstingen op Hawaï om kranten te verkopen en paniek te zaaien.

Is hier sprake van fake news of van het allemaal erger voorstellen dan het is. Waarschijnlijk het laatste want het klopt dat er meer dan 270 aardbevingen hebben plaatsgevonden bij de Canarische Eilanden maar bijna al deze bevingen hadden krachten die door de bevolking niet of nauwelijks gevoeld werden. De Britse pers zoals de Daily Star maakt het allemaal erg sensationeel.

Aardbevingen

Feit is dat het Spaanse Geografische Instituut sinds 28 april bijna 300 events heeft geregistreerd waarbij er aardbevingen hebben plaatsgevonden tussen de 1,6 en 3,2 op de schaal van Richter. Deze bevingen werden geregistreerd rondom de vulkaan Enmedio die gelegen is tussen de eilanden Tenerife en Gran Canaria. Sommige van deze kleine bevingen werden gevoeld op de eilanden maar de meeste van hen gingen ongemerkt voorbij.

Redelijk normaal

Het is niets nieuws dat er aardbevingen worden waargenomen door het Instituto Geográfico Nacional (IGN) rondom en op de Canarische Eilanden, het zijn immers eilanden met een vulkanische oorsprong waarbij de bodem nooit stil is. De meeste bevingen worden door de bevolking niet waargenomen en gaan ongemerkt voorbij maar soms vinden er in een kort tijdsbestek tientallen of honderden kleinere bevingen plaats waarna de geologen alerter zijn dan normaal.

Britse pers

De britse sensatiekranten maken het echter allemaal veel erger dan het is door te spreken over een “Mega eruption” en “Volcano alert”, allemaal niet waar. De Britse pers maakt handig gebruik van de uitbarsting van de Kilauea vulkaan op Hawai. De vraag is alleen wat de pers hiermee wil bereiken. Ze hebben zelfs een video op YouTube geplaatst.

https://youtu.be/021zKUBU1A4
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.