skip to Main Content
Welke landen hebben meer en minder ambtenaren dan Spanje
123RF

Welke landen hebben meer en minder ambtenaren dan Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Waar zijn meer ambtenaren dan in Spanje

123RF

MADRID – Spanje staat erom bekend dat er veel ambtenaren of funcionarios in het Spaans werkzaam zijn en het is een zeer gewilde baan. Maar Spanje staat niet bovenaan de lijst wat betreft ambtenaren want die lijst wordt aangevoerd door de Scandinavische landen waarbij ook opvalt dat België verhoudingsgewijs meer ambtenaren heeft maar Nederland weer minder ambtenaren.

Volgens de krant ABC is een exact aantal ambtenaren in Spanje moeilijk te geven want de diverse overheidsorganen hebben geen onderlinge verbindingen wat betreft werknemers, iets waar door de Spaanse belastingdienst aan gewerkt wordt. Bij een recent onderzoek (Encuesta de Población Activa) bleek echter dat er in Spanje 3.105.800 ambtenaren werken terwijl er in het Registro Central de Personal de las Administraciones 550.000 minder ambtenaren geregistreerd staan.

3 miljoen

Spanje heeft dus meer dan 3 miljoen ambtenaren maar volgens de gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OCDE) staat Spanje onder het gemiddelde op de lijst, namelijk op plaats 19. In Spanje werkt 15,72% van de arbeidsbevolking in de zogenaamde publieke sector (sector público). Dit is dan gebaseerd op gegevens uit 2015, volgens de krant ABC het laatste jaar waarin men vergelijkingen kan maken met andere landen.

Percentages

Spanje heeft dus een percentage van 15,72% maar het OCDE gemiddelde is 18%. De lijstaanvoerders zijn de scandinavische of noordelijke landen zoals Noorwegen met een percentage van 30% Denemarlen en Zweden met 29% en Finland met 25%. Helemaal onderaan de lijst staat Japan met 6% en Zuid Korea met 8%. België staat boven het OCDE gemiddelde en Spanje terwijl Nederland onder Spanje staat.

Nederland en België

Spanje telt meer dan 3 miljoen ambtenaren maar het land is dan ook 12 keer groter dan Nederland en 16 keer groter dan België. Verhoudingsgewijs heeft België (11,3 miljoen inwoners) met 426.689 ambtenaren een hoger percentage. Nederland (17 miljoen inwoners) telt volgens de laatste cijfers 487.461 ambtenaren die werken bij het Rijk, provincies en gemeenten.

Wat is een ambtenaar

Een ambtenaar is een natuurlijk persoon die is aangesteld in een openbare betrekking om een overheidstaak te verrichten. Ambtenaren kunnen werken bij de rijksoverheid, een provincie, een gemeente, een waterschap of bij instellingen die worden beheerd door de staat of openbare lichamen. Zij worden daarom ook wel aangeduid als onder meer rijksambtenaren, provincieambtenaren, gemeenteambtenaren, waterschapsambtenaren, onderwijsambtenaren, politieambtenaren et cetera. In België kunnen ambtenaren ook werken bij de federale overheid, een gemeenschap of een gewest.

NOTA: bovenstaande aantallen ambtenaren in Nederland en België zijn afkomstig van verschillende bronnen en kunnen enigszins afwijken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Het gaat hier over percentage van de totale werkgelegenheid, dus van de werkende werknemers.
  Maar als het voor een overheid is, dus ambtenaren, dien je volgens mij het percentage te nemen van je hele bevolking. Zoveel ambtenaren per 1.000 inwoners.
  Dan zul je wel andere getallen zien.

 2. Ik vind het een prima verhaal over hoeveel ambtenaren Spanje heeft en of dat minder of meer is dan enig gemiddelde, Europees of lokaal.
  Ik ben nog maar heel kort in dit land, maar waar het mij omgaat is, dat het er naar mijn smaak nog veel meer ambtenaren mogen zijn.
  Als ik kijk naar, bijvoorbeeld, de import van mijn auto, het aanvragen van empadronamiento of residentie, en de urenlange wachttijden die daarmee gepaard gaan, terwijl je van het ene gebouw naar het andere en van het ene loket naar het andere wordt gestuurd, dan kun je wel vaststellen, dat niet er misschien niet alleen een tekort aan juist personeel is, maar dat de hele ambtelijke organisatie van de Spaanse overheid wel eens een grondig onderzoek waard zou kunnen zijn.
  En dan heb ik het nog niet eens over het chagrijn waarmee je benaderd wordt of de onwetendheid van de zogenaamde experts.
  De bureaucratie in dit land kan wel een helpend handje gebruiken!

  1. Ben bang dat meer ambtenaren het probleem alleen maar groter gaan maken.

  2. Kees, ik vond het ook een goed artikel.
   Je haalt een ervaring aan met je auto die ik ook tandenknarsend heb moeten doorstaan: van Tráfico naar gemeente, ITV, Tráfico, Bank, Gemeente en weer ITV…
   Niemand daar die écht weet hoe het moet, en ik spreek goed Spaans.
   Alleen al zo’n 11 uren aan wachtijden bij die lawaaierige instanties met beslagen TL-lampen en met het vooraf aanvragen van de gesprekken was ik in totaal 4 weken zoet voordat ik mijn spaanse kenteken kreeg.
   In Duitsland deed 1 ambtenaar alle deze handelingen in 2 uur tijd, waarna hij zei dat ik mijn kenteken op kon halen aan de overkant.
   Dat bedoel ik dus met digitale oplossingen en vloeiende samenwerkingen van de betrokken instanties.
   Daar heb je mijns insziens niet méér ambtenaren voor nodig, maar gezond verstand, vernuft en economisch inzicht.
   Chagrijn zeg je? Zeg maar gerust dat je daar als een insect wordt behandeld….
   Ze leren het nooit bij de lokale ambtenarij, iedereen klooit maar een eind in het rond tot aan zijn vervroegde pensioen.

 3. Het is in Nederland zoals Harm het weergeeft in Nederland veel verkapte ambtenaren.

 4. Het is weer gelukt, een totaal onleesbaar verhaal met veel taalfouten en veeeeel getallen!.
  Druk gewoon het tabelletje af zonder de getallendiarree.

  1. Wat ben jij een azijn pisser zeg, Reinoud. Het is gewoon een lekker leesbaar stuk met leuke info. Als het een droog tabelletje was keken alleen droogkloten ernaar….
   Sommige mensen ….pffff

 5. Hier valt natuurlijk wat op aan te merken.
  Zoals onze wetenschapper Maarten van Rossem die zegt dat Trump uit zijn nek lult , Dat zelf ook regelmatig doet.
  Zo zei hij eens dat Nederland de minste ambtenaren heeft en hij noemde een getal van hoeveel per duizend inwoners .
  Dat was toen nog niet lang zo want alle ambtenaren die vroeger ambtenaar waren zijn particulier geworden. Vooral bij de Gemeentes . Gemeente woningen werden over geheveld inclusief onderhoudswerker gemeentelijke gas bedrijf met mede werkers met zelfde . Dan de reiniging en groen voorziening en ik weet niet wat nog meer . Maar die duizenden mensen en veel gevallen per gemeente waren en eens geen ambtenaar meer , maar worden nog wel steeds via een omweg door de gemeente of rijk uit de belasting inkomsten betaald. Dus dat Nederland weinig ambtenaren heeft klopt. Wat ook vaak geen ambtenaar zijn de mensen in semi overheidsdienst. En sommige gemeentes had men bejaarden tehuizen die onder de gemeente vielen waar personeel bij de gemeente werkte is ook weg. Ook worden er op diverse afdelingen zowel bij gemeente als overheid door inkrimping van de afdeling mensen ontslagen en via een buiten bedrijf weer ingehuurd , maar zijn dan geen ambtenaar meer .
  Als je gaat studeren ga dan een politiek opleiding(hersenspoeling) volgen dan leer je hoe de zaak moet flessen.

  1. Teveel of te weinig ambtenaren is niet zo belangrijk, maar je moet je afvragen hoe effectief die vele Spaanse ambtenaren dan wel zijn voor hun burgers.
   Recent hebben we o.a. in Catalonië kunnen zien hoe weinig de verschillende politie-korpsen met elkaar willen of kunnen samenwerken.
   En hoe meer politici, hoe lastiger het wordt om te regeren.
   Ze zouden naar mijn mening best wel een flink aantal dorpen onder 1 gemeentehuis kunnen samenvoegen, een flinke kostenbesparing zou dat zijn om al die “bijbaan” gemeente-raadsleden niet meer uit de ruif te laten vreten.
   Droevig is het ook gesteld met de Spaanse overheids-instanties zoals Tráfico en Gobierno Civil, waar je als burger sterke zenuwen en vooral veel tijd moet besteden aan simpele transacties, welke toch gewoon digitaal zouden kunnen worden afgehandeld ?…
   Moeilijk doen, terwijl het makkelijk kan, dat tekent de Spaanse ambtenarij.

   1. Dáár ben ik het helemaal mee eens Piet. Van herstructuratie op gemeentelijk gebied hebben ze nog nooit gehoord. Er zijn hier in Spanje nog zat gemeenten die minder dan 1000 inwoners hebben maar nog steeds een volledig gemeentelijk apparaat met een gemeentehuis, onderhouds- materieel en personeel etc. etc. die het grootste gedeelte van de tijd niks doen terwijl de buurgemeente hetzelfde heeft… Het probleem is alleen dat de burgemeester en zijn wethouders (en raadsleden) allemaal inwoners zijn van hetzelfde dorp, vaak zelfs familie, of op zijn minst goede buren van elkaar. Ga die maar eens vertellen dat ze moeten samengaan met het dorp verderop…. Dat lukt alleen maar al het van bovenaf wordt opgelegd. Maar die kunnen dan de boemerang verwachten……

  2. Wat wil je nu eigenlijk zeggen Piet? Vooral die 1e twee regels van je betoog beschrijven nu precies hoe de rest van je verhaal eruit ziet……

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken