Belangrijk politiek persoon Alfredo Rubalcaba overleden

Oeps ... foto ontbreekt!

Belangrijk politiek persoon Alfredo Rubalcaba overleden

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is een groot politicus en nog groter persoon kwijtgeraakt met de dood van de 67-jarige Alfredo Pérez Rubalcaba. Rubalcaba kreeg eerder deze week een beroerte (ictus) en is na dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen op vrijdag 10 mei 2019 overleden. Als politicus heeft Rubalcaba een belangrijke rol gespeeld en praktisch iedereen in de Spaanse politiek weet dat Rubalcaba een echte politicus was met de beste bedoelingen.

Alfredo Pérez Rubalcaba werd op 28 juli 1951 in Solares (Cantabrië) geboren en was ten tijde van zijn politieke jaren lid van de Partido Socialista Obrero Español (PSOE), de Spaanse socialistische partij. Hij was vicepremier in de tweede regering-Zapatero, maar daarvoor heeft hij vele andere belangrijke posten bekleed en is daarmee een van de invloedrijkste politici in de Spaanse democratie geweest. Daarnaast was hij doctor in de scheikunde.

Rubalcaba’s politieke carrière eindigde in 2012 toen hij voor de PSOE de lijsttrekker was voor de parlementsverkiezingen als opvolger van Zapatero waarbij hij het opnam tegen Mariano Rajoy (PP). Nadat hij de 2012 verkiezingen verloor verliet hij de politiek, ging hij weer lesgeven en nam Rubalcaba zitting in de editoriale raad van El País, een van de grootste Spaanse dagbladen. Rubalcaba laat een weduwe achter maar het echtpaar had geen kinderen.

Carrière

Rubalcaba was sinds 1993 congreslid maar van 1992 tot 1993 was hij minister van Onderwijs en Wetenschap, van 1993 tot 1996 Minister van het Presidentschap en woordvoerder van de Spaanse regering (van Felipe González), tussen 2006 en 2011 minister van Binnenlandse Zaken (ten tijde van tweede regering-Zapatero) en van 2011 tot 2012 eerste Vicepremier en woordvoerder van de regering. In 2012 werd hij de lijsttrekker en partijleider van de PSOE tijdens de verkiezingen die uiteindelijk door Mariano Rajoy (PP) werden gewonnen.

Invloed

Sinds Rubalcaba in het ziekenhuis lag nadat hij op woensdag een beroerte (ictus) had gekregen, was het een komen en gaan van voormalige politici en huidige politici. Premier in functie Pedro Sánchez verliet een EU-top in Roemenië om naar Spanje terug te keren en meteen naar het ziekenhuis te gaan om dicht bij Rubalcaba en zijn familie te zijn.

Na het overlijden in het ziekenhuis werd het lichaam vrijdagmiddag naar het Spaanse parlementsgebouw gebracht waar iedereen het hele weekend afscheid kan nemen van Rubalcaba. Op vrijdagavond kwamen er al honderden mensen naar het parlementsgebouw in Madrid toe en waren er ook veel politici aanwezig en Koning Felipe kwam na zijn bezoek aan de autoshow in Barcelona naar de Spaanse hoofdstad.

De Spaanse regering heeft een nationale rouwdag (luto oficial) van 28 uur afgekondigd waarbij de bevolking de gelegenheid krijgt om rouw te betonen.

Lees hier meer over Rubalcaba.

Ga naar de inhoud