Spaanse regering overweegt rookverbod in personenwagens

Spaanse regering overweegt rookverbod in personenwagens
Beeld: 123rf

Spaanse regering overweegt rookverbod in personenwagens

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is al vaak over gesproken en in diverse autonome regio’s zoals Catalonië, Baskenland en de Balearen hebben de regionale overheden al pogingen gedaan om een rookverbod in personenwagens in te voeren. Tot nu toe is dat echter nog niet gebeurd maar als het aan de minister van Volksgezondheid ligt dan komt er een landelijk verbod op roken in auto’s.

Volgens minister María Luisa Carcedo ligt een algemeen rookverbod in particuliere personenwagens op tafel maar zal er goed over nagedacht moeten worden en verwacht zij niet dat dit snel ingevoerd zal worden.

Personenwagens moeten om dit te bewerkstelligen officieel rookvrije ruimtes (espacios libres de humo) worden en dat is iets dat men in overleg met de autonome overheden dient af te spreken. Iets soortgelijks geldt ook voor bijvoorbeeld rookvrije stranden (playas sin humo) waarvan er sinds 2018 in heel Spanje 79 te vinden zijn.

Het idee is om het inhaleren van rook in gesloten ruimtes tegen te gaan, met name als er minderjarige kinderen in de auto zitten met rokende bestuurders en/of bijrijders.

Het roken en de consequenties daarvan is volgens de cijfers uit 2018 goed voor  51.870 doden per jaar in heel Spanje. Ondanks alle maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn is dat aantal nog steeds te hoog, aldus de volksgezondheid minister.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.