skip to Main Content
Spaanse regering overweegt rookverbod in personenwagens
123rf

Spaanse regering overweegt rookverbod in personenwagens

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er is al vaak over gesproken en in diverse autonome regio’s zoals Catalonië, Baskenland en de Balearen hebben de regionale overheden al pogingen gedaan om een rookverbod in personenwagens in te voeren. Tot nu toe is dat echter nog niet gebeurd maar als het aan de minister van Volksgezondheid ligt dan komt er een landelijk verbod op roken in auto’s.

Volgens minister María Luisa Carcedo ligt een algemeen rookverbod in particuliere personenwagens op tafel maar zal er goed over nagedacht moeten worden en verwacht zij niet dat dit snel ingevoerd zal worden.

Personenwagens moeten om dit te bewerkstelligen officieel rookvrije ruimtes (espacios libres de humo) worden en dat is iets dat men in overleg met de autonome overheden dient af te spreken. Iets soortgelijks geldt ook voor bijvoorbeeld rookvrije stranden (playas sin humo) waarvan er sinds 2018 in heel Spanje 79 te vinden zijn.

Het idee is om het inhaleren van rook in gesloten ruimtes tegen te gaan, met name als er minderjarige kinderen in de auto zitten met rokende bestuurders en/of bijrijders.

Het roken en de consequenties daarvan is volgens de cijfers uit 2018 goed voor  51.870 doden per jaar in heel Spanje. Ondanks alle maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn is dat aantal nog steeds te hoog, aldus de volksgezondheid minister.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. ze zijn helemaal gek geworden er sterven elk jaar ook veel aan drank moetn we dan al het alcohol ook verbieden laat mensen gewoon doen en hun der eigen gang laten gaan de overheden in europa zijn totaal gek geworden

  1. k. v. d. Berg, per jaar 3000 dodelijke slachtoffers in Nederland door alcohol en 20.000 door tabaksgebruik. Roken schaad “onnodig” de gezondheid van de directe omgeving en meurt tot op een afstand van 40 meter.

 2. Roken en rijden tegelijkertijd is gevaarlijk!! Waarom heeft het niemand hierover? Het gaat niet in dit artikel om andere rook verbod.. maar in de auto.als je rijdt! Als je een ongeluk veroorzaakt daardoor..? Wat dan? Alleen in de wereld mensen?

 3. Het artikel vermeldt ook dat er tegenwoordig zelfs stranden zijn waar je niet mag roken. Ik ga daar geen oordeel over vellen, maar ik vindt het wél belachelijk dat je op die stranden blijkbaar ook geen grapjes meer mag maken(playas sin humo)!?

  1. Janus, frisse zeewind is heerlijk. Zeker daar heb ik geen behoefte aan de stank van vlagen verbrande peuken welke op een afstand van ruim 40 meter te ruiken is.
   Dan nog het afval in het zand plus het slechte voorbeeld aan kinderen.
   Daarom zou roken in het openbaar geheel verboden moeten worden met (zolang nog nodig) aparte uit het zicht gecreëerde rookplekken.

 4. ik ben niet roker maar laat de mens zelf beslissen waar heb je hier in EUROPA nog wat privacy doe dit doe dat doe dit doe dat dit mag niet enz hopelijk valt EUROPA met het blad van de herfst

  1. ikke, ruim 80 % wil van deze rot verslaving af. Die verslaafden beslissen niet zelf, de peuk beslist. Zij mogen niet roken, zij moeten roken, dat heet verslaving. Daar heeft de tabaksindustrie heeeeel goed over nagedacht.
   En ervaar jij een tekort aan privacy, misschien is Noord Korea iets voor je.

 5. Belachelijke bemoeienis van de overheid. Laat mensen lekker roken. Je bent wel een eikel als je rookt waar je kinderen bij zijn, maar dat geldt ook in huis.
  Trouwens nog een verbod wat niet gehandhaafd zal worden in Spanje.
  Echt een drama hier is het doelbewust door rood rijden. Ik zie het tientallen keren per dag, en dan bedoel ik niet nog net door rood knallen, nee vele seconden later.

  1. Ramon, wat lees ik, “Een eikel wanneer je rookt in het bijzijn van kinderen”?
   Heel goed, maar waar zijn eigenlijk geen kinderen? Conclusie? Mag jij zeggen.

 6. Het blijft de enige zekerheid in het leven….rokers iets vroeger…. alcoholisten nog vroeger…..die hebben de meeste pech….want in de hemel is geen bier en….
  Politici hebben 1 ding gemeen…..een grenzeloos ego…..en hunkering naar aandacht…dan is dit een geweldig onderwerp!!
  Persoonlijk roken achter het stuur verbieden….blijft risicoverhogend!

 7. Roken in een auto die privé bezit is moet niet worden verboden. Roken is daar een vrije keuze. Roken verbieden als je de auto bestuurd zou ik kunnen begrijpen, maar de passagiers moeten in onderling overleg, met toestemming van alle inzittenden kunnen roken, mits allen meerderjarig zijn. Of een auto daarna stinkt doet er niet toe, het is privé bezit. En de gezondheid is voor mij ook geen reden. Mensen sterven ook door alcohol. onnodige medicijnen, te veel zout en/of suiker gebruiken, drugs, gevaarlijke wegen, bergbeklimmen, parachutespringen…… Dat kun je ook niet allemaal gaan verbieden. Maar het maken van vrije keuze in je eigen bezit is beperking van je vrijheid en dat moeten we niet willen.

 8. Roken in de auto moet totaal verboden worden.
  Kijk maar eens wat er gebeurt als er tijdens het rijden brandende asresten in je kruis vallen.

   1. Oké Ruud, gezondheid.
    Maar volgens mij is een fataal ongeluk door as in je kruis van een brandende peuk ook niet zo goed voor je gezondheid maar misschien heb ik het mis.

 9. In België heeft men het onlangs verboden , wanneer er kinderen in de wagen aanwezig zijn. Waarom heeft men het totale verbod niet ingevoerd. Roken in zo’n kleine ruimte is krankzinnig en de binnenbekleding blijft “stinken”. Sorry , ik heb er geen ander woord voor.

 10. Verbieden!!! JA!!! Net zo gevaarlijk als bellen, wassapen, je makeup doen, eten en rijden!! Denk erover na.. je bent niet de enige aan de weg!! Hoe leef je verder als je een ongeluk veroorzaakt waar andere betrokken zijn? Als je leven uitkomt!!!!

 11. Als je nou gewoon de boosdoener zelf verbied ben je gelijk klaar maar nee dat gaat te veel geld kosten dus gaan we moeilijk lopen doen en prijzen verhogen en allerlei regeltjes opstellen die toch nooit zullen helpen. Het lijkt me sterk dat je iemand die alleen in zijn eigen auto zit kan verbieden een sigaret op te steken.. Dit kan wel als er mede pasagiers in de auto zitten die zelf niet roken.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken