Het Spaanse plattelandstoerisme ‘turismo rural’ in post corona-tijd

Het Spaanse plattelandstoerisme ‘turismo rural’ in post corona-tijd
Beeld: 123rf

Het Spaanse plattelandstoerisme ‘turismo rural’ in post corona-tijd

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Iedereen vraagt zich in Spanje af wat er gaat gebeuren met het toerisme in na de corona-crisis. Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat het toerisme, de toeristen, de manier van reizen en op vakantie gaan de komende maanden en misschien wel jaren niet meer hetzelfde zullen zijn dan voor de corona-crisis. Maar is het antwoord op het zogenaamde ‘turismo de playa’ ofwel strandtoerisme het ‘turismo rural’ ofwel het plattelandstoerisme?

Het ‘turismo de playa’ ofwel het strandtoerisme staat meestal gelijk aan massatoerisme en in deze tijden waarin we leven is de kans op besmettingen met het coronavirus op dit moment daar het grootst. Ook de culturele citytrips naar de drukke Spaanse steden zullen minder populair worden de komende maanden of jaren.

Als tegenhanger van het strandtoerisme en stedentoerisme kent men in Spanje het ‘turismo rural’ dat omschreven kan worden als het plattelandstoerisme in de natuur, bergen, dorpen en accommodaties waar het normaal gesproken veel rustiger is en waar de kans op besmetting veel kleiner is.

Zoals het er nu naar uitziet zullen veel Spanjaarden er dit jaar voor kiezen om in eigen land te blijven tijdens de vakantieperiode. Dat is natuurlijk voor de toerismesector goed nieuws omdat waarschijnlijk het internationale toerisme grotendeels zal wegvallen, maar de kans is ook groot dat veel Spaanse vakantiegangers niet traditioneel naar de drukke kust en de overvolle of op enige wijze gecontroleerde social distance stranden zullen gaan maar naar de natuur, rust en stilte in de bergen in het Spaanse achterland.

Het costa toerisme is bij de meeste lezers wel bekend maar het plattelandstoerisme in Spanje in bijvoorbeeld de autonome regio’s Aragón, Castilla-la Mancha, Castilië en Léon, Asturië, Galicië, Cantabrië, Extremadura, Navarra, La Rioja en Baskenland om maar wat regio’s te noemen is minder bekend. Daarom een uitleg van het fenomeen ‘turismo rural’ ofwel het plattelandstoerisme in Spanje.

Turismo Rural

Turismo Rural is, zoals het woord eigenlijk al aangeeft, toerisme op het platteland. Dit betekent niet dat iedereen op boerderijen gaat slapen maar wel dat de toeristen weg willen van de drukte van toeristische kustplaatsen en grote steden. Back to basics zullen we maar zeggen.

Populair zijn de kleine dorpen, met weinig inwoners en waar niet veel meer te doen is dan tours maken in de eigen auto, fietsen, wandelen en omliggende dorpen en steden bezoeken om de culturele hoogtepunten te bekijken waarbij zeker voor de Spanjaarden ook de gastronomie en de lokale keuken erg belangrijk zijn.

De accommodaties zijn vaak gelegen in oude Masia’s (landhuizen) of monumentale panden if of buiten een dorp, dit uiteraard om de sfeer van het platteland te behouden. Veel van deze huizen zijn opgeknapt en gerestaureerd naar hedendaagse maatstaven. Meestal worden ze gerund door families of echtparen die al geruime tijd in de omgeving wonen en met deze vorm van toerisme een nieuw inkomen genereren.

Er zijn diverse soorten van Turismo Rural accommodaties mogelijk daarom een korte uitleg met de overeenkomsten en verschillen:

Casa Rural

Een huis waar diverse kamers verhuurd worden en waar de eetkamer, woonkamer en badkamer meestal gedeeld worden. Soms wonen de eigenaren zelf ook in het huis en wordt alles gedeeld (behalve de badkamer) en soms worden huizen compleet verhuurd in plaats per kamer (dit is interessant voor grotere groepen). Er kan vaak gekozen worden op basis van logies en ontbijt, vergelijkbaar met de Nederlandse, Belgische en natuurlijk Engelse Bed & Breakfast.

Alojamiento Rural

Dit zijn meestal appartementen of een woonhuis, gelegen in een landelijke omgeving met panoramische uitzichten. Over het algemeen beschikken deze over een eigen keuken waar eten bereid kan worden, een of meer badkamers en een gezamenlijke woonkamer. Bij deze vorm van plattelandstoerisme is eten niet inbegrepen.

Hotel Rural

Meestal gelegen in een monumentaal pand of landhuis waar kamers verhuurd worden net zoals in een hotel. Vaak zijn er niet meer dan 4 tot 10 kamers te huur om het rustig te houden in het hotel. Voorzieningen zijn net zoals in een normaal hotel (ontbijt, diner, schoonmaak, lounge, receptie, etc.) maar alles is kleinschaliger en meer plattelands.

Albergues en Centros de Turismo Rural

Bij deze twee vormen gaat het altijd om een grootschalige opzet waar in het algemeen grotere groepen kunnen verblijven. Services zijn wat beperkt en ook het platteland gevoel is, buiten de ligging, vaak niet te herkennen. Voor individuele reizigers vaak niet de moeite waard om te bezoeken.

Dankzij internet en de diverse websites zoals toprural, turismorural en clubrural is deze vorm van plattelandstoerisme in Spanje zeer populair geworden. De overnachtingsprijzen zijn niet altijd even goedkoop en soms zelfs duurder dan een regulier hotel. Uiteraard is de omgeving, de vriendelijke service en het gebouw zelf vaak wel de prijs meer dan waard.

Ga naar de inhoud