Een vast bedrag voor werkloosheidsuitkering in Spanje in de maak

Een vast bedrag voor werkloosheidsuitkering in Spanje in de maak
Beeld: La Moncloa

Een vast bedrag voor werkloosheidsuitkering in Spanje in de maak

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan het Ministerie van Werkgelegenheid ligt dan moet er vanaf het jaar 2022 nog maar één vast uitkeringsbedrag komen voor personen die een werkloosheidsuitkering ontvangen. Met één vast maar in sommige gevallen lager bedrag wil het Ministerie de uitkeringsduur langer maken waardoor meer werklozen er profijt van zullen hebben.

De huidige minister van het Ministerio de Trabajo y Economía Social Yolanda Díaz heeft aangegeven dat dit vaste uitkeringsbedrag gelijk moet zijn aan 80% van het ‘Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples’ ofwel IPREM. Volgens het IPREM van 2021 zou dat op dit moment een uitkering zijn van 451,20 euro per maand.

De IPREM kan vertaald worden naar de Publieke indicator van inkomen met meerdere effecten en is een referentie-index die in Spanje gebruikt wordt voor de toekenning van subsidies en uitkeringen op basis van een inkomen.

De IPREM van 2021 is per maand 564,90 euro, per jaar met 12 betalingen 6.778,80 euro en per jaar met 14 betalingen 7.908,60 euro.

Het idee van een vast uitkeringsbedrag voor werklozen staat vermeld in het Herstelplan dat door de Spaanse regering naar de Europese Commissie is gestuurd. Deze uitkering zal dan geleidelijk met het in 2020 ingevoerde Minimaal Vitaal Inkomen (Ingreso Mínimo Vital) uitgekeerd en verrekend worden. Hoe de plannen verder zullen verlopen is nog niet bekend gemaakt. 

Op dit moment is het zo dat iemand die werkloos is 70% van de zogenaamde ‘base reguladora’ uitbetaalt krijgt. Dat is dan gedurende 180 dagen het geval waarna dit percentage daalt naar 50% van deze ‘base reguladora’ wat een bedrag is dat berekend wordt op basis van de tijd dat een werknemer heeft bijgedragen aan de sociale zekerheid.

Ga naar de inhoud