Lichte aardbeving van 2,9 op de schaal van Richter aan de Costa del Sol

Lichte aardbeving van 2,9 op de schaal van Richter aan de Costa del Sol
Beeld: 123rf

Lichte aardbeving van 2,9 op de schaal van Richter aan de Costa del Sol

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Inwoners en bezoekers van de Costa del Sol hebben wellicht de lichte aardbeving met een kracht van 2,9 op de schaal van Richter gevoeld. Volgens het Nationale Geografische Instituut (IGN) vond de beving op circa 3 kilometer van de gemeente Mijas op een diepte van 73 kilometer plaats.

De aardbeving werd om 2.32 uur in de nacht van zondag 9 op maandag 10 mei geregistreerd op 3 kilometer van de gemeente Mijas aan de Costa del Sol op zo’n 57 (?) kilometer diepte. Het IGN spreekt over een lichte aardbeving met een lage intensiteit die waarschijnlijk niet gevoeld is, ook vanwege het late tijdstip.

Toch zou het kunnen dat inwoners en bezoekers van o.a. Fuengirola, Benalmádena, Torremolinos, Mijas en Marbella de aardbeving gevoeld hebben. Er zijn bij de 112 geen  meldingen van schade of gewonden binnengekomen.

LEESTIP:
Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud