De Canarische Eilanden importeren jaarlijks 200 duizend ton Saharazand

De Canarische Eilanden importeren jaarlijks 200 duizend ton Saharazand
Beeld: Canva

De Canarische Eilanden importeren jaarlijks 200 duizend ton Saharazand

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De Canarische Eilanden importeren elk jaar minstens 200.000 ton zand uit de Sahara woestijn. Dat zand wordt hoofdzakelijk gebruikt in de bouw maar ook steeds meer om de stranden aan te leggen of om deze te herstellen. 200 duizend ton lijkt heel veel maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden er alleen al naar het strand van Las Teresitas op Tenerife vijf miljoen zakken zand geïmporteerd.

De Sahara is de grootste woestijn van de wereld en strekt zich uit over het overgrote deel van Noord-Afrika. Het gebied beslaat delen van de landen Marokko, Mauritanië, Algerije, Libië, Niger, Egypte, Soedan en nog enkele andere landen. De woestijn heeft een oppervlakte van 9 miljoen kilometer, waarmee de Sahara praktisch net zo groot is als het Europese continent.

200 duizend ton zand zal deze immense woestijn dan ook niet zo snel missen terwijl het zand graag gebruikt wordt in de bouw vanwege de kwaliteit. Toch klaagt de Vereniging van Vrienden van het Saharawi-volk over deze praktijk van zand exporteren. Dat gebeurt volgens de vereniging namelijk zonder enige controle waardoor mogelijke zaden en dieren zichzelf kunnen verplaatsen.

Het importeren van Afrikaans Saharazand is niet iets nieuws want dat gebeurt al tientallen jaren. Zo werd het Playa de las Teresitas in de jaren zeventig omgetoverd van een zwart lavastrand naar een wit Saharazand strand. Daarvoor werd 270 duizend ton zand gebruikt, dat zijn pak en beet vijf miljoen zakken.

Ga naar de inhoud