De Canarische Eilanden importeren jaarlijks 200 duizend ton Saharazand

De Canarische Eilanden importeren jaarlijks 200 duizend ton Saharazand
Beeld: Canva

De Canarische Eilanden importeren jaarlijks 200 duizend ton Saharazand

SANTA CRUZ – De Canarische Eilanden importeren elk jaar minstens 200.000 ton zand uit de Sahara woestijn. Dat zand wordt hoofdzakelijk gebruikt in de bouw maar ook steeds meer om de stranden aan te leggen of om deze te herstellen. 200 duizend ton lijkt heel veel maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden er alleen al naar het strand van Las Teresitas op Tenerife vijf miljoen zakken zand geïmporteerd.

De Sahara is de grootste woestijn van de wereld en strekt zich uit over het overgrote deel van Noord-Afrika. Het gebied beslaat delen van de landen Marokko, Mauritanië, Algerije, Libië, Niger, Egypte, Soedan en nog enkele andere landen. De woestijn heeft een oppervlakte van 9 miljoen kilometer, waarmee de Sahara praktisch net zo groot is als het Europese continent.

200 duizend ton zand zal deze immense woestijn dan ook niet zo snel missen terwijl het zand graag gebruikt wordt in de bouw vanwege de kwaliteit. Toch klaagt de Vereniging van Vrienden van het Saharawi-volk over deze praktijk van zand exporteren. Dat gebeurt volgens de vereniging namelijk zonder enige controle waardoor mogelijke zaden en dieren zichzelf kunnen verplaatsen.

Het importeren van Afrikaans Saharazand is niet iets nieuws want dat gebeurt al tientallen jaren. Zo werd het Playa de las Teresitas in de jaren zeventig omgetoverd van een zwart lavastrand naar een wit Saharazand strand. Daarvoor werd 270 duizend ton zand gebruikt, dat zijn pak en beet vijf miljoen zakken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.