De Centrale Bank in Spanje waarschuwt dat 12 procent van de volwassenen cryptovaluta bezit

De Centrale Bank in Spanje waarschuwt dat 12 procent van de volwassenen cryptovaluta bezit
Beeld: Canva

De Centrale Bank in Spanje waarschuwt dat 12 procent van de volwassenen cryptovaluta bezit

MADRID – Volgens de ‘Banco Central’ van Spanje bezit 12% van de volwassenen in het land cryptovaluta. Spanje is daarmee de op vier na grootste economie in Europa met crypto-transacties. De centrale bank waarschuwt voor de gevaren en roept op tot een duidelijke regelgeving op internationaal en vooral Europees niveau.

De Spaanse Centrale Bank heeft eind april een studie gepresenteerd over activiteiten rondom cryptovaluta waarin het een gedetailleerde analyse maakte van het gebruik, de risico’s en de huidige regels. Daarbij kijkt de Centrale Bank ook naar verschillende enquêtes die bevestigen dat de acceptatie van cryptovaluta onder de Spaanse bevolking niet onaanzienlijk is

Zo is uit een enquête/studie van Finder op te maken dat 12% van de volwassen bevolking in Spanje cryptovaluta bezit. Het percentage is bij mannen hoger met 13% dan bij vrouwen met 10%. De acceptatie van cryptovaluta is vooral groot bij de groep 18-24 jaar.

Spanje is een van de actiefste landen binnen Europa met een geschatte 60 miljard euro aan cryptovaluta. Spanje staat achter het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland op een vijfde plaats voor Zwitserland en Italië. Europa was wereldwijd de regio met het grootste volume in aantal crypto-transacties met circa 845 miljard euro omgerekend, dat is 0,9% van alle geldtransacties. Met name van 2020 naar 2021 is het aantal crypto-transacties vertienvoudigd volgens de gegevens van Chainalysis.

De Centrale Bank van Spanje waarschuwt met name voor de fraude met cryptovaluta zoals het witwassen van geld wat ongeveer 1% uitmaakt van alle crypto-transacties binnen Europa. Maar het aantal andere fraudes is ook gestegen en ook het aantal diefstallen van fondsen steeg aanzienlijk.

De Centrale Bank van Spanje is alleen verantwoordelijk voor het beheer van het register van dienstverleners voor het omwisselen van virtuele valuta voor fiduciaire valuta en voor de bewaring van elektronische portemonnees, maar heeft geen regelgevende of toezichthoudende bevoegdheden over de cryptovaluta. Met name dit gebrek aan vaardigheden zorgt ervoor dat de ‘Banco Central’ vraagt om een betere Europese regelgeving omtrent de cryptovaluta.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.