Het kantoor van de Catalaanse ex-premier Puigdemont geeft contact met Russische afgevaardigde toe

Het kantoor van de Catalaanse ex-premier Puigdemont geeft contact met Russische afgevaardigde toe
Beeld: 123rf

Het kantoor van de Catalaanse ex-premier Puigdemont geeft contact met Russische afgevaardigde toe

BARCELONA – Onderzoek heeft aan het licht gebracht dat op 26 oktober 2017, een dag voor Carles Puigdemont de onafhankelijkheid van Catalonië uitsprak, hij gecontacteerd werd door medewerkers van de Russische regering. Puigdemont zou door de Russen 10.000 soldaten en financiële steun zijn aangeboden.

Het onderzoek is gebaseerd op afgeluisterde telefoongesprekken van de Catalaanse voorzitter voor internationale relaties Víctor Terradellas. Daaruit blijkt echter dat het aanbod Terradellas angst inboezemde en dat hij het dan ook vriendelijk afsloeg. Wel zijn er aanwijzingen dat men bestudeerde om via cryptovaluta als Bitcoin stabiliteit te brengen in het kersverse onafhankelijke Catalonië.

Puigdemont geeft toe van de gesprekken op de hoogte te zijn. Hij benadrukt echter ook dat de mandataris in kwestie het aanbod afsloeg en het bovendien ‘weinig geloofwaardig’ achtte. Op 26 oktober zat Puigdemont wel samen met de Russische afgevaardigde Nikolay Sadovnikov, een zakenman die aan de Catalaanse autoriteiten werd voorgesteld als gezonden door Poetin zelf. Sadovnikov blijkt inderdaad een dichte vertrouweling van de Russische president.

En toch gaat men er van uit dat de aanwezigheid van de zakenmannen eerder uit eigen beweging kwam. Het vermoeden is dat ze er op uit waren fondsen los te weken van de Catalaanse regering in ruil voor zogezegde Russische steun. Het is namelijk weinig geloofwaardig dat het Kremlin effectief soldaten aan de onafhankelijkheidsbeweging zou aanbieden.Toch wordt niet uitgesloten dat het een zet van Poetin zou zijn geweest om Europa te destabiliseren.

Zakenman Nikolay Sadovnikov zelf houdt vol dat hij gewoon op bezoek was bij een vriend in Barcelona, en dat hij zelf zelfs geen Spaans spreekt. De onderzoekers blijven uitpluizen of er effectief Russische inmenging geweest is bij de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging en wat die dan precies wel of niet geweest is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.