Spaanse regering vervangt vanwege Pegasus-spionage de directrice van de Veiligheidsdienst CNI

Spaanse regering vervangt vanwege Pegasus-spionage de directrice van de Veiligheidsdienst CNI
Beeld: Europa Press

Spaanse regering vervangt vanwege Pegasus-spionage de directrice van de Veiligheidsdienst CNI

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een nieuw rapport heeft de regering tijdens de ministerraad op dinsdag besloten de directrice van het Centro Nacional de Inteligencia (CNI), zeg maar zoiets als de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) of de Belgische Veiligheid van de Staat (VSSE), te vervangen. Dat gebeurt nog geen twee jaar na aanstelling van Paz Esteban López als eerste vrouw aan het hoofd van de Spaanse veiligheidsdienst en ook nog eens in het jubileumjaar want de CNI bestaat in 2022 precies 20 jaar.

In 2020 werd Paz Esteban López de eerste vrouwelijke directeur van het CNI. Zij werd benoemd door de tevens vrouwelijke minister van Defensie Margarita Robles. En op dit moment zijn deze twee vrouwen ook het onderwerp van politiek gesprek waarbij diverse politieke partijen eisen dat beide vrouwen of een van de twee opstapt vanwege het spionageschandaal in Spanje.

Tijdens een bijeenkomst vorige week heeft de directrice van het CNI zelf toegegeven dat 18 Catalaanse politici en politieke figuren door het CNI door middel van de Pegasus-software zijn bespioneerd. Maar, zoals de directrice en de minister van Defensie aangeven, altijd met toestemming van de rechter. Het probleem is echter dat deze spionage buiten medeweten van de Spaanse regering, in ieder geval de Spaanse premier Pedro Sánchez, is gebeurd, zoals de regering en premier zelf aangeven.

Daarnaast is ook naar buiten gekomen dat de minister van Defensie en de premier van Spanje werden bespioneerd door middel van Pegasus. Later bleken er nog meer ministers het slachtoffer te zijn geweest van het Israëlische spionage software programma. Het is nog onduidelijk of nog niet openbaar gemaakt wie er achter deze spionage zit. Maar het feit dat dit is gebeurd en dat de CNI niet in staat was dat te stoppen kan als een grote fout gezien worden.

Naast dat dit een groot gebrek is van de Spaanse veiligheidsdienst en dat de spionage van de Catalaanse politie gebeurde zonder toestemming en medeweten van de Spaanse regering, is dat voor de ministerraad voldoende reden om de directrice na twee jaar aan het hoofd van de CNI te vervangen. Bij die beslissing speelt ook mee dat de Catalaanse politieke partij ERC in ruil voor politieke steun een ontslag wilde zien, hetzij de directrice hetzij de minister van Defensie als direct verantwoordelijke voor het spionageschandaal.

Ga naar de inhoud