Het Spaanse lijflied ‘Y viva España’ van Manolo Escobar bestaat 50 jaar

Het Spaanse lijflied ‘Y viva España’ van Manolo Escobar bestaat 50 jaar
Beeld: Redactie

Het Spaanse lijflied ‘Y viva España’ van Manolo Escobar bestaat 50 jaar

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het lied “Y Viva España” is een iconisch nummer dat bekendstaat om zijn opzwepende ritme en aanstekelijke melodie. Het werd in 1973 geschreven door de Belgische componist Leo Caerts en de Nederlandse tekst werd geschreven door Leo Rozenstraten. Het nummer werd echter pas wereldberoemd toen het opgenomen werd door de Spaanse zanger Manolo Escobar.

In 1971 schreef Leo Caerts het lied voor de Belgische zangeres Samantha met de oorspronkelijke titel ‘Eviva España’. In 1973 verscheen van de Zweedse zangeres Sylvia Vrethammar de succesvolle zomerhit ‘Eviva España’ en ook de Noorse zangeres Gro Anita Schønn boekte een succes met het lied. In 1973 nam Manolo Escobar echter ook het lied op met de titel ‘Y viva España’, waarbij er voor het eerst een Spaanse tekst bij kwam.

De geschiedenis van “Y Viva España” gaat dus terug tot de jaren zeventig, toen Spanje nog steeds herstellende was van de lange dictatuur van generaal Franco. Het land maakte een periode van economische groei door en het toerisme begon sterk te groeien. Het nummer werd al snel een populair nummer onder toeristen en werd vaak gespeeld in bars en clubs langs de kust.

Het lied was een patriottisch lied dat het Spaanse volk aanmoedigde om trots te zijn op hun land en hun cultuur. De titel “Y Viva España” betekent letterlijk “Lang leve Spanje” en het nummer beschrijft de prachtige landschappen, de zon, de zee en de mensen van Spanje. Het nummer werd een onmiddellijk succes en werd het onofficiële volkslied van Spanje.

Manolo Escobar, de zanger van het nummer, werd geboren in de Spaanse stad El Ejido (Almería) in 1931. Hij begon zijn carrière als zanger en acteur in de jaren vijftig en werd al snel een populaire ster in Spanje. Hij nam meer dan 80 albums op en speelde in veel films en televisieshows. “Y Viva España” werd een van zijn populairste nummers en hij zong het vaak tijdens zijn concerten.

Het nummer heeft sindsdien vele versies gekend, zowel in Spanje als daarbuiten. Het is uitgegroeid tot een symbool van de Spaanse cultuur en wordt vaak gespeeld tijdens feesten en evenementen. Het nummer is ook populair gebleven onder toeristen die Spanje bezoeken en wordt vaak gespeeld in bars en clubs langs de kust.

2023 is niet alleen het 50-jarig bestaan van de Spaanse versie van ‘Y viva España’, maar het is ook het jaar dat Manolo Escobar 10 jaar geleden op 24 oktober 2013 op 82-jarige leeftijd overleed in Benidorm.

Al met al is “Y Viva España” een tijdloos nummer dat de trots en de schoonheid van Spanje viert. Het is een nummer dat generaties lang geliefd blijft en een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van de Spaanse muziek.

Ga naar de inhoud