Koorddansers overbruggen afstand tussen kerktorens in Bocairent

Koorddansers overbruggen afstand tussen kerktorens in Bocairent
Beeld: @vanyovicedo / twitter

Koorddansers overbruggen afstand tussen kerktorens in Bocairent

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Eigenlijk gaat het hier niet om koorddansers, maar om mensen die ‘Highline’ beoefenen. Dit is een sport die erg lijkt op koorddansen, maar met het verschil dat het touw in dit geval strak gespannen is en dat de sport beoefend wordt op grotere hoogte. De balans wordt behouden met armen en lichaam en niet met de buis die we kennen uit het koorddansen. 

Een groep ‘highliners’ heeft in Bocairent, Valencia een evenement georganiseerd waarbij de bewoners van het dorpje met open mond stonden toe te kijken. Normaal gesproken worden twee bergen verbonden met de band waarop gelopen wordt, maar in dit geval ging het om de kerktoren van Bocairent die verbonden werd met de Santo Cristo, een kleine hermitage op een nabijgelegen berg. Tussen de twee punten moest een afstand van 430 meter overbrugd worden op een hoogte van meer dan twintig meter. 

“Het project was heel mooi en de mensen van het dorp waren erg geïnteresseerd en wensten ons succes”, aldus Javier Sanz, organisator van het project. “Wanneer we zoiets organiseren, komen er ook vaak mensen van ver weg, zoals in dit geval uit het Baskenland, maar ook uit Nederland.” 

Gedurende de proef wilde één van de sporters, David Marco, ook een eigen doel behalen. Hij wilde de afstand afleggen met een stoel waarop hij op verschillende momenten het traject aflegde. Het was een spectaculair beeld, waarbij een gevoel van hoogtevrees en risico het publiek niet losliet. 

Hoewel de sport erg gevaarlijk lijkt, is het juist een veilige sport volgens Sanz. “Het lijkt gekkenwerk, maar het is totaal niet gevaarlijk, veel minder gevaarlijk dan klimmen bijvoorbeeld. De veiligheidsmaatregelen die we nemen zijn erg belangrijk. Het touw waarop we lopen kan drieduizend kilo gewicht hebben en we hebben ook veiligheidsharnassen aan voor het geval het touw breekt of we ons evenwicht verliezen. Daarbij gebruiken we dubbele zekering.”

Ga naar de inhoud