Nederlandse verdwaalde bergwandelaars in de Pyreneeën gered

Nederlandse verdwaalde bergwandelaars in de Pyreneeën gered
Beeld: @guardiacivil / twitter (archief)

Nederlandse verdwaalde bergwandelaars in de Pyreneeën gered

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op dinsdag 9 mei werden twee Nederlandse wandelaars, een man van 60 jaar en een vrouw van 59 jaar, gered door bergspecialisten van de Guardia Civil politie. De twee bergwandelaars waren verdwaald geraakt tijdens de GR-11-route van Lizara naar Candanchu, omdat ze niet beschikten over specifiek materiaal om op bevroren sneeuw te kunnen voortbewegen.

Volgens de Guardia Civil werd om ongeveer 15.00 uur op dinsdag 9 mei een melding ontvangen bij de centrale 062, afkomstig van 112 SOS-Aragón, waarin werd gemeld dat twee buitenlandse bergbeklimmers verdwaald waren geraakt tijdens de GR-11. Onmiddellijk werd de helikopter van de Guardia Civil geactiveerd, samen met personeel van de Greim van Jaca, maar vanwege de slechte omstandigheden in het gebied, met regen, mist en sneeuwstormen, konden de piloten van het vliegtuig de locatie niet bereiken. Uiteindelijk moesten de bergspecialisten per terreinwagen en te voet vanaf het Candanchu-skistation naar het zoekgebied gaan.

Vanwege de moeilijke condities vanwege de aanwezige regen, mist, sneeuwstormen en kou, slaagden de specialisten van Greim van Jaca er uiteindelijk in om rond 19 uur de twee vermisten te lokaliseren, die trouwens ongedeerd waren. Volgens wat de Nederlanders aan de specialisten vertelden, waren ze bezig met de GR-11-route toen ze op een bevroren sneeuwgebied kwamen en besloten uit veiligheid van de route af te wijken omdat ze niet het juiste materiaal hadden en verloren ze daardoor de weg.

Omdat ze geen specifiek materiaal hadden om op bevroren terrein voort te bewegen (piolets en stijgijzers), besloten de specialisten van de Guardia Civil om een minder riskant, maar langer pad te nemen, om uiteindelijk om ongeveer 22 uur bij het Candanchu-skistation aan te komen. Van daaruit brachten ze de geredde personen naar Canfranc Estación, waar ze van plan waren te overnachten.

Ga naar de inhoud