Search
menu
Search

Weersverandering verwacht in Spanje met temperatuurdaling, regen en sneeuw

Weersverandering verwacht in Spanje met temperatuurdaling, regen en sneeuw
Beeld: via canva.com

Weersverandering verwacht in Spanje met temperatuurdaling, regen en sneeuw

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje houden de droogte en hoge temperaturen aan, zelfs in een ongebruikelijke aprilmaand die zomerse temperaturen heeft geregistreerd en weerrecords heeft verbroken. Toch kan deze niet-officiële ‘hittegolf’ vanaf woensdag voor velen een korte, maar noodzakelijke onderbreking krijgen omdat er dan een daling van de temperaturen en regen wordt voorspeld. De temperatuur zal dalen tussen 15 en 10 graden, met buien, mogelijk sneeuw en sterke winden.

Op dinsdag heeft de eerste daling van de temperatuur plaatsgevonden, maar het weer zal in Spanje verdeeld zijn. Terwijl de temperaturen in het zuiden en oosten van het Spaanse vasteland blijven stijgen, zullen de inwoners in het noordwesten enige verlichting kunnen voelen dankzij de daling van de temperatuur. 

Volgens de website Meteored zal er door de verplaatsing van een Atlantisch front van west naar oost niet alleen een daling van de temperatuur plaatsvinden in het noordwesten, maar zullen er ook regenbuien zijn, sommige daarvan kunnen hevig en stormachtig zijn. De situatie zal echter totaal anders zijn aan de andere kant van het Spaanse vasteland, het zuiden, waar zeer ongewone temperaturen kunnen worden geregistreerd voor de eerste dagen van mei, met zelfs maximale temperaturen van 38 graden in steden zoals Sevilla en Córdoba.

Deze noord-zuidverdeling zal gedurende de week verdwijnen en woensdag zal de beslissende dag zijn die het weerpatroon van de afgelopen dagen zal veranderen. Voor deze eerste verandering wordt verspreide neerslag in het noorden verwacht, die zullen intensiveren in Catalonië. De temperaturen dalen duidelijk in de mediterrane regio’s, maar ook in heel het Spaanse vasteland en de Balearen. Ondanks deze verlichting van de hitte, zullen sommige delen van Andalusië nog steeds maximale temperaturen van 35 graden bereiken.

Deze temperatuurdaling zal zich ook op donderdag voortzetten, met aanhoudende neerslag in het uiterste noorden en een ongewone waarschuwing waarin sneeuwval kan worden geregistreerd, omdat de sneeuwgrens zal dalen tot 1.500 meter. Vanwege deze daling van de sneeuwgrens kan er tussen 20 en 30 centimeter sneeuw worden verwacht in sommige delen van de Pyreneeën, maar het kan ook invloed hebben op de Cantabrische bergketen, het Centraal Systeem, het Iberisch Systeem en zelfs de Sierra Nevada. Ondertussen zullen in Catalonië zware onweersbuien aanhouden die ook andere gebieden in het oosten zullen treffen.

Met de komst van vrijdag zal de kou intensiveren, omdat een belangrijke koude lucht vanuit het noorden naar het Spaanse vasteland zal afzakken. De neerslag zal het noorden verlaten om zich over de rest van de Middellandse Zeekust en de Balearen uit te breiden. Naarmate de week vordert, zullen de temperaturen blijven dalen, nu in het binnenland. 

Op de Canarische Eilanden zullen gedurende de hele week sterke winden en golven de hoofdrol spelen, waardoor waarschuwingen voor een wilde zee zijn uitgegeven. De wind zal met vlagen van meer dan 80-90 km/u waaien op diverse Canarische Eilanden.

Ga naar de inhoud