Catalonië klaar voor 14e democratische regionale verkiezing op 12 mei

Catalonië klaar voor 14e democratische regionale verkiezing op 12 mei
Beeld: via canva.com

Catalonië klaar voor 14e democratische regionale verkiezing op 12 mei

Deze vrijdag was de laatste campagnedag vóór de regionale verkiezingen in Catalonië op 12 mei. Het is de 14e keer dat er democratische verkiezingen worden gehouden in Catalonië, ook nu weer vervroegd aangekondigd door de nog zittende regionale premier Pere Aragonés. De laatste peilingen voor de Catalaanse verkiezingen geven de PSC-kandidaat, Salvador Illa, als winnaar en plaatst Carles Puigdemont van Junts vóór ERC van Pere Aragonès.

Op zondag 12 mei kunnen bijna 6 miljoen inwoners van Catalonië hun stem uitbrengen tijdens de 14e democratische regionale verkiezingen. In totaal zijn er 2695 scholen geopend waar 8940 stemtafels te vinden zijn, bemand door meer dan 80.000 mensen om een soepele stemming te garanderen. Er zijn 5.799.820 stembiljetten, 6.289.920 stemenveloppen en 139.590 exemplaren van handleidingen voor stembureauleden.

Volgens de laatste peiling zal de PSC deze regionale verkiezing winnen met 28,5% van alle stemmen. De socialistische partij wordt gevolgd door de separatistische partij Junts met 21,2% van de stemmen en ERC met 16,7% van de stemmen. De conservatieve PP-partij doet het traditioneel nooit zo goed in Catalonië, maar kan toch 8,7% van de stemmen krijgen, wat meer is dan de 7,6% voor de extreemrechtse Vox-partij.

De campagne begon op 26 april en werd geleid door het onverwachte besluit van de president van de regering, Pedro Sánchez, of hij wel of niet in functie bleef. De reflectie van de socialistische leider concentreerde zich tijdens de eerste dagen van de campagne en was het onderwerp van kritiek van zijn rivalen. Salvador Illa van PSC maakte gebruik van de beslissing van Sánchez om zijn persoon krachtig te verdedigen en euforie te tonen nadat hij had gezien dat hij definitief nog in functie was.

De andere belangrijke figuur in de campagne was Carles Puigdemont. Deze voormalige regionale premier, Europarlementariër en kandidaat voor Junts kondigde aan dat hij op de dag van de inauguratie naar Catalonië zou terugkeren. Voor zijn terugkeer organiseerde Puigdemont verkiezingsevenementen in de Franse gemeente Argelès. Vanuit wat zij Catalunya Nord noemen, presenteerden de Junts hun project voor goed bestuur en beweerden dat dit de beste optie was om het leiderschap van Catalonië te heroveren.

Pere Aragonès, de kandidaat van ERC, heeft in de campagne kritiek geuit op zijn twee belangrijkste rivalen, Illa en Puigdemont. Hij beschuldigde hen ervan “personalistisch” te zijn en verdedigde het “record”-evenwicht van de regering in deze zittingsperiode.

In de aanloop naar de Catalaanse verkiezingen van zondag 12 mei, zijn er verschillende belangrijke kwesties naar voren gekomen die de campagnes van de verschillende partijen hebben gedomineerd. Deze kwesties omvatten de vraag naar een nieuw fiscaal systeem, de mogelijkheid van een nieuw referendum over onafhankelijkheid, de bescherming van de Catalaanse cultuur en taal en het aanpakken van de droogte en klimaatverandering.

Ga naar de inhoud