Start de Tour de France in 2026 opnieuw buiten Frankrijk in Barcelona?

Start de Tour de France in 2026 opnieuw buiten Frankrijk in Barcelona?
Beeld: AI-beeld / redactie

Start de Tour de France in 2026 opnieuw buiten Frankrijk in Barcelona?

In de wereld van de wielersport is de Ronde van Frankrijk, of Tour de France, een van de prestigieuste en uitdagende sportevenement. Deze legendarische wedstrijd trekt niet alleen miljoenen fans vanuit de hele wereld, maar brengt ook onvergetelijke momenten en verhalen met zich mee. Volgens Spaanse kranten zal de Grand Départ (de officiële start), na eerdere edities in 1992 en 2023, over twee jaar in 2026 opnieuw plaatsvinden in Spanje, met Barcelona als gastheer.

De Tour de France is de meest bekende en prestigieuze etappekoers ter wereld. Gedurende drie weken strijden de beste wielrenners om de felbegeerde gele trui en de overwinning in deze loodzware maar heroïsche wedstrijd. De route slingert door prachtige landschappen, over slopende bergketens en langs golvende wegen, waardoor de deelnemers tot het uiterste worden gedreven.

De eerste editie van de Tour de France vond plaats in 1903 en werd georganiseerd door de krant L’Auto om haar oplage te verhogen. Sindsdien is deze koers uitgegroeid tot een waar icoon in de wielersport, met een rijke geschiedenis en tradities die diep geworteld zijn in de Franse cultuur. Maar dat weerhoudt de organisatie er niet van om de officiële start soms in andere landen te laten plaatsvinden.

De Tour de France 2024 begint pas eind juni, maar de geruchtenmachine draait alweer op volle toeren en daarbij wordt ook Spanje genoemd. Spanje is geen onbekende voor de Ronde van Frankrijk. In het verleden heeft dit land al twee keer de eer gehad om de Grand Départ te organiseren, en in 2026 zal het waarschijnlijk opnieuw gastheer zijn voor dit iconische evenement.

In 1992 was San Sebastian de eerste Spaanse stad die de eer had om de Tour de France te ontvangen. Deze prachtige stad aan de Baskische kust bood een adembenemend decor voor de start van de koers, met zijn kleurrijke architectuur en indrukwekkende stranden.

Meer dan drie decennia later, in 2023, keerde de Tour de France terug naar San Sebastian voor een tweede Grand Départ in Spanje. Deze terugkeer bevestigde de speciale band tussen de wielersport en dit land, en bood opnieuw een spectaculaire start voor de renners.

Nu is het waarschijnlijk de beurt aan Barcelona om de Grand Départ van 2026 te organiseren. Deze levendige en kosmopolitische stad, gelegen aan de oevers van de Middellandse Zee, is de perfecte locatie voor een wielerspektakel van deze omvang.

Ga naar de inhoud