Grote bos- en natuurbrand in El Perelló aan de Costa Dorada (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Grote bos- en natuurbrand in El Perelló aan de Costa Dorada (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – 40 brandweereenheden zijn op land en in de lucht bezig met de bestrijding van een grote bos- en natuurbrand in de bergen van de gemeente El Perelló, in het zuiden van de provincie Tarragona (Catalonië) aan de Costa Dorada. Vanwege de vlammenzee moest men een twaalftal 38 personen uit 22 afgelegen woningen evacueren en werd de TV-3022 die het dorp Rasquera verbindt afgesloten.

De brandweer heeft uit voorzorg negen in de natuur gelegen woningen (masias) ontruimd en de 38 aanwezige personen geëvacueerd. Terwijl de brandweer op land met 40 brandweereenheden bezig is het vuur te doven, zijn er ook 8 blusvliegtuigen en helikopters vanuit de lucht aan het werk om de brand te doven en verdere verspreiding van de vlammenzee te voorkomen.

De brand woedt sinds maandagmorgen nabij het windmolenpark Colladetes, gelegen in de gemeente el Perelló (Baix Ebre) in het zuiden van de provincie Tarragona. Het vuur kon vanwege de droogte en de sterke mistral wind snel om zich heen grijpen waardoor er op het moment van schrijven reeds 100 hectare natuur is verwoest.

UPDATE: De brand in el Perelló heeft inmiddels (20 uur maandagavond) 200 hectare natuur verwoest. Er zijn ook meer mensen geëvacueerd waardoor dit aantal is opgelopen naar 38 personen die uit voorzorg hun woningen hebben moeten verlaten, aldus de Diari de Tarragona. De brandweer heeft inmiddels de oorzaak van de brand gevonden, een verbranding van tuin- en landbouwafval (resten van olijfbomen). De landbouwer had weliswaar toestemming gekregen voor het verbranden van afval maar respecteerde de afstand met andere vegetatie niet en verliet het terrein nog voordat de brand geheel gedoofd was. De Agents Rurals hebben een klacht ingediend.

UPDATE: De brandweer heeft de bos- en natuurbrand in el Perelló dinsdagavond rond 18.30 uur onder controle gekregen. Men kon echter niet voorkomen dat 233,42 hectare natuur verbrand werd in twee dagen tijd. 150 hectare behoort tot het natuurpark Tossal Montagut.

 

Ga naar de inhoud