23 nieuwe blauwe vlaggen voor stranden in wereldleider Spanje

23 nieuwe blauwe vlaggen voor stranden in wereldleider Spanje
Beeld: FEE / Facebook

23 nieuwe blauwe vlaggen voor stranden in wereldleider Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft dit jaar 23 stranden erbij gekregen met blauwe vlaggen, dat heeft de Foundation for Environment Education (FEE) bekend gemaakt. In 2019 had Spanje nog 669 vlaggen voor havens en stranden en was dat 27 minder dan de 696 blauwe vlaggen in 2018 maar in 2020 is Spanje 23 vlaggen voor stranden rijker (en 4 havens armer) en eindigt het land opnieuw als wereldleider op 688 blauwe vlaggen.

In totaal heeft Spanje dit jaar 688 blauwe vlaggen (banderas azules) gekregen van het FEE en het Blue Flag initiatief waar wereldwijd 47 landen aan mee doen. Daarvan gaan er 589 blauwe vlaggen naar stranden, 94 blauwe vlaggen naar havens en 5 blauwe vlaggen naar toeristische boten.

Spanje heeft er dit jaar dus 23 vlaggen bijgekregen en het land is nog steeds de wereldleider met 688 blauwe vlaggen gevolgd door Griekenland met 514 vlaggen, Turkije met 508 vlaggen, Frankrijk met 507 vlaggen, Italië met 482 vlaggen en Portugal met 387 blauwe vlaggen.

Waar

Als gekeken wordt naar de provincies en regio’s kunnen we zien dat de provincie Gerona (Costa Brava) 27 blauwe vlaggen heeft, Barcelona (Costa Barcelona) 27 vlaggen, Tarragona (Costa Dorada) 41 vlaggen, Castellón (Costa Azahar) 31 vlaggen, Valencia 30 vlaggen, Alicante (Costa Blanca) 73 vlaggen en Murcia (Costa Cálida) 26 blauwe vlaggen.

In Andalusië zijn er in de provincie Almería (Costa de Almería) 32 blauwe vlaggen dit jaar, in Granada (Costa Tropical) slechts 6 vlaggen, in Málaga (Costa del Sol) 23 vlaggen, Cádiz (Costa de la Luz) 32 vlaggen en Huelva (Costa de Huelva) 7 vlaggen.

In het noorden en noordwesten van Spanje aan de Atlantische Oceaan zijn er in de regio Galicië in de provincie Pontevedra 52 blauwe vlaggen, in A Coruña 37 vlaggen en in Lugo 18 blauwe vlaggen dit jaar. In Asturië zijn dat 13 vlaggen, in Cantabrië 11 vlaggen en in Baskenland slechts 2 blauwe vlaggen. 

De Balearen eilanden (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) hebben 38 blauwe vlaggen gekregen dit jaar terwijl dat bij de Canarische Eilanden in de provincie Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa) 30 blauwe vlaggen zijn en in de provincie Santa Cruz (Tenerife, El Hierro, La Gomera en La Palma) 31 blauwe vlaggen.

Verder valt op dat de provincie Badajoz in Extremadura (dat niet aan zee grenst) ook 2 blauwe vlaggen heeft gekregen en dat er 1 blauwe vlag in de Madrid regio werd gegeven.

Wat is de blauwe vlag

De blauwe vlag staat voor stranden en jachthavens die voldoen aan criteria zoals veiligheid, bereikbaarheid en milieuomstandigheden. Dit jaar zal een van elke zes blauwe vlaggen ter wereld opnieuw te vinden zijn in Spanje wat met 688 blauwe vlaggen opnieuw de absolute wereldleider is.

Ga naar de inhoud