Favoriete auto kleuren in Spanje en de invloed op de verzekeringen

Favoriete auto kleuren in Spanje en de invloed op de verzekeringen
Beeld: Freepik

Favoriete auto kleuren in Spanje en de invloed op de verzekeringen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tussen begin januari en eind mei werden er in Spanje 360.057 nieuwe auto’s verkocht zoals we in dit artikel al omschreven. Maar wat was de favoriete kleur van de autokopers? Het blijkt dat een overgroot deel van de nieuwe auto eigenaren kiest voor dezelfde kleur maar wat is de populairste kleur auto in Spanje en heeft de kleur van de auto invloed op de hoogte van een verzekering?

Uit gegevens van Unoauto blijkt dat er een ruzie is tussen de meest geliefde kleuren auto’s in Spanje. Wit is nog altijd de populairste kleur en circa 25% kiest voor een witte auto, deels omdat dit meestal de goedkoopste versie is. 

Er zijn echter steeds meer mensen (25%) die kiezen voor een grijze auto omdat deze kleur eleganter en discreter is dan bijvoorbeeld zwart. Zwart eindigt met 12% op een derde plaats samen met de kleur blauw. De kleur rood is nog steeds niet de meest populaire met 5% van de kopers die voor deze opvallende kleur kiest.

Verder kiezen veel autokopers voor speciale en opvallende kleuren waarvan er tegenwoordig steeds meer te vinden zijn. Maar over het algemeen zijn de meest gekochte kleuren dus nog steeds wit, grijs, zwart, blauw en rood. Maar hebben deze kleuren invloed op de hoogte van een verzekering?

Verzekering

Er is een gerucht dat men voor een bepaalde kleur auto meer of minder verzekeringspremie moet betalen in Spanje. Of dat nu waar is of niet is niet echt 100% bewezen maar volgens veel gebruikers van speciale forums voor autoliefhebbers is dat in de praktijk wel zo. In Spanje zegt men dat eigenaren van een rode of donker gekleurde auto meer geld moeten betalen voor hun autoverzekering.

Datzelfde geldt ook voor gele, grijze en zwarte auto’s aldus een onderzoek wat enkele jaren geleden werd gehouden in Spanje. In Nieuw Zeeland heeft men bepaald dat witte en grijze auto’s minder premie betalen omdat de eigenaren daarvan minder ongelukken blijken te hebben. Daarentegen betalen eigenaren van donkere auto’s zoals rood, bruin en zwart hogere premies omdat deze vaker betrokken zijn bij ongevallen.

In Spanje heeft men ooit op de Universiteit van Granada een onderzoek gehouden over de periode 1993-1999 waaruit bleek dat de kleur van een auto ook het rijgedrag beïnvloedt van de automobilist. Lichtgekleurde en witte auto’s hadden daarbij autorijders die minder agressief rijgedrag vertoonden en minder betrokken waren bij ongevallen. Dit in tegenstelling tot grijze, rode, zwarte en blauwe hotels die vaker bij ongevallen waren betrokken.

Het feit dat sommige kleuren dus invloed lijken te hebben op het rijgedrag en het aantal ongevallen zal er dus ook voor zorgen dat de verzekeringspremies lager of hoger zijn. Net zoals dat er onderscheidt gemaakt wordt tussen mannelijke en vrouwelijke automobilisten en het merk en type auto of de provincie waar men woont, wordt er waarschijnlijk ook gekeken naar de kleur van een auto.

Volgens de Spaanse verzekeringsmaatschappijen kijkt men niet naar de kleur van de auto en zijn andere factoren zoals de leeftijd van de verzekerde, het geslacht, de rij geschiedenis en het bouwjaar van de auto meer invloed op de te betalen verzekeringspremie.

Volgens de overkoepelende organisatie van verzekeringsmaatschappijen in Spanje is het voor de verzekeraars wel belangrijk welke kleur auto men kiest. Niet wat betreft de hoogte van de premies maar wel voor de veiligheid want licht gekleurde auto’s hebben een betere zichtbaarheid en zijn daardoor ook minder betrokken bij ongevallen. Er wordt daarbij geen melding gedaan over het rijgedrag.

Ga naar de inhoud