Meer dan zes miljoen inwoners van Spanje kunnen geen bril op sterkte betalen

Meer dan zes miljoen inwoners van Spanje kunnen geen bril op sterkte betalen
Beeld: Freepik

Meer dan zes miljoen inwoners van Spanje kunnen geen bril op sterkte betalen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Spaanse vereniging van opticiens kunnen meer dan zes miljoen inwoners van Spanje die een bril op sterkte of lenzen nodig hebben dat niet betalen en leven zij met slecht zicht. Daarnaast zegt de vereniging dat bij ongeveer 57% van de inwoners van Spanje het zicht achteruit is gegaan tijdens de corona-pandemie. 

De Federación Española de Asociaciones del Sector Óptico is al meer dan een jaar bezig om samen met de Spaanse regering te werken aan een Nationaal Visueel Gezondheidsplan ofwel ‘Plan Nacional de Salud Visual’. Daarbij kijkt de vereniging naar een soortgelijk plan wat de Italiaanse overheid gestart is.

Uit een onderzoek van de vereniging van opticiens is gebleken dat 6.126.847 inwoners van Spanje eigenlijk een bril op sterkte of lenzen moeten hebben maar zich dat niet kunnen veroorloven vanwege de hoge prijzen. 

Aangezien volgens de recente gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) 20,7% van de totale bevolking ofwel 9,7 miljoen inwoners op de armoedegrens leven en bijna 63% daarvan een bril of lenzen nodig heeft kan er ook gesproken worden van ‘visuele armoede’.

In Spanje hebben 6 van de 10 inwoners een bril op sterkte of lezen nodig om correct te kunnen zien en/of lezen tijdens de dagelijkse gang van zaken. Hoe ouder men wordt hoe meer noodzaak er is om een bril of lenzen te dragen. 44,4% van alle jongeren draagt een bril maar bij de leeftijdsgroep 65-84 jaar is dat 87,9%. Boven de 8i5 jaar heeft 100% van alle inwoners een bril nodig.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.