Search
menu
Search

Wanneer won Spanje voor het laatst het EK voetbal en andere weetjes

Wanneer won Spanje voor het laatst het EK voetbal en andere weetjes
Beeld: La Furia Roja tijdens EK 2012

Wanneer won Spanje voor het laatst het EK voetbal en andere weetjes

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Het EK 2021 begint met een jaar vertraging op vrijdag 11 juni 2021 en het nationale Spaanse elftal ‘La Furia Roja’ zal de eerste wedstrijd op maandag 14 juni spelen. We weten inmiddels dat alle spelers gevaccineerd zullen worden en we weten wie de spelers zijn tijdens het EK 2021 maar wanneer was de laatste keer dat Spanje een Europees Kampioenschap wist te winnen,en hoe vaak heeft Spanje een EK gewonnen?

Spanje doet met het EK 2021 mee in groep E en speelt tegen Zweden, Polen en Slowakije. Dat gebeurt in het Estadio de la Cartuja in Sevilla wat het thuishonk is voor La Furia Roja.

Wedstrijden 2021 

De eerste wedstrijd speelt Spanje op 14 juni om 21 uur tegen Zweden gevolgd door de wedstrijd op 19 juni om 21 uur tegen Polen en 23 juni om 18 uur tegen Slowakije. Andere wedstrijden in Groep E zijn Polen-Slowakije op 14 juni, Zweden-Slowakije op 18 juni en Zweden-Polen op 23 juni. 

Spelers 2021

Dit zijn de 24 spelers die in principe meedoen aan het EK 2021 met de Furia Roja (dit kan wijzigen omdat enkele spelers positief op corona zijn getest):

Doel: David De Gea, Unai Simón, Robert Sánchez.
Verdediging: José Gayá, Jordi Alba, Pau Torres, Aymeric Laporte, Eric García, Diego Llorente, Cesar Azpilicueta, Marcos Llorente.
Middenveld: Busquets, Rodri, Pedri, Thiago, Koke, Fabián.
Aanval: Dani Olmo, Oyarzabal, Morata, Gerard Moreno, Ferran Torres, Adama Traoré, Sarabia.

Wanneer won Spanje?

Het nationale elftal van Spanje heeft drie keer het Europees kampioenschap voetbal weten te winnen. De eerste keer was in 1964 waarna ‘La Furia Roja of ‘La Roja’ en de Spanjaarden tot 2008 moesten wachten om voor de tweede keer een EK te winnen. Na in 2010 ook het wereldkampioenschap te hebben gewonnen wist Spanje in 2012 voor de derde keer het EK te winnen.

Het Europees kampioenschap voetbal ook wel EK of in het Spaans Eurocopa genoemd werd sinds dat dit Europees toernooi begon in 1960 drie keer door Spanje gewonnen. Gedurende al die jaren was Spanje ook eenmaal het gastland, in 1964, het jaar van de eerste overwinning.

Spanje staat als land hoog in de lijst van landen die het EK hebben gewonnen of als tweede of als derde eindigden. De lijst wordt aangevoerd door Duitsland met 3 keer kampioen, 3 keer sub-kampioen en 3 keer derde plaats. Spanje was 3 keer kampioen en 1 keer sub-kampioen terwijl Frankrijk 2 keer kampioen was, 1 keer sub-kampioen en 1 keer als derde eindigde. Nederland staat op de lijst als 1 keer kampioen (1988) en 4 keer derde. België staat op de lijst als 1 keer sub-kampioen en 1 keer derde.

EK 1964

De eerste keer dat Spanje het EK wist te winnen was in 1964 toen het Europees voetbaltoernooi werd georganiseerd in Spanje. Het EK van 1964 was pas de tweede editie van het Europees Kampioenschap voetbal waarbij de kwalificatie bestond uit 3 rondes, een voorronde, achtste finale en kwartfinale.

In de halve finale wist Spanje met 2-1 te winnen van Hongarije gevolgd door de finale tegen de Sovjet-Unie wat door Spanje met 2-1 gewonnen werd. Spanje werd op 21 juni 1964 in het Estadio Santiago Bernabeu in Madrid voor de eerste keer de UEFA Europees kampioen voetbal.

EK 2008

Spanje wist voor de tweede keer het EK te winnen in 2008 tijdens de 13e editie die gehouden werd in Zwitserland/Oostenrijk. Spanje startte in Groep D waarin het land met 4-1 van Rusland won, met 1-2 van Zweden won en ook met 1-2 van Griekenland wist te winnen.

In de kwartfinale moest Spanje tegen Italië spelen wat door Spanje met penalty’s gewonnen werd (4 voor Spanje, 2 voor Italië). In de halve finale stond Spanje tegenover Rusland wat met 0-3 gewonnen werd.

Uiteindelijk speelde Spanje op 29 juni 2008 in het Ernst Happel Stadion in Wenen de finale tegen Duitsland wat La Roja met 0-1 wist te winnen waardoor Spanje voor de tweede keer de UEFA Europees kampioenschap voetbal wist te winnen.

EK 2012

Na in 2010 in Zuid Afrika het wereldkampioenschap gewonnen te hebben wist Spanje in 2012 voor de derde keer een EK te winnen. Het Europees kampioenschap voetbal werd in 2012 gehouden in Polen/Oekraïne waar Spanje in groep C startte.

In die groep wist La Roja de wedstrijd tegen Italië 1-1 gelijk te spelen maar met 4-0 van Ierland en met 0-1 van Kroatië te winnen.

In de kwartfinale stond Spanje tegenover Frankrijk wat La Roja met 2-0 wist te winnen. De halve finale werd een 0-0 gelijkspel met Portugal maar dankzij penalty’s (4 voor Spanje en 2 voor Portugal) wist Spanje die wedstrijd ook te winnen.

Uiteindelijk speelde Spanje op 1 juli 2012 in het NSK Olimpiejsky stadion in Kiev de finale tegen Italië wat La Roja met 0-4 wist te winnen waardoor Spanje voor de derde keer de UEFA Europees kampioenschap voetbal wist te winnen.

Ga naar de inhoud