Wat is de oorsprong van de naam van Spanje’s geliefde supermarkt Mercadona

Wat is de oorsprong van de naam van Spanje’s geliefde supermarkt Mercadona
Beeld: 123rf

Wat is de oorsprong van de naam van Spanje’s geliefde supermarkt Mercadona

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Wie kent de Mercadona supermarktketen nu nog niet, we schrijven er vaak over omdat de keten ook bij onze lezers erg populair is (en niet zoals sommigen blijven denken dat we daarvoor betaald worden, was dat maar zo). Maar waar komt de naam Mercadona nou eigenlijk vandaan? Het mysterie is na een vraag van iemand op Twitter opgelost maar was eigenlijk in 2017 al bekend gemaakt.

Mercadona heeft in Spanje meer dan 1.640 eigen supermarkten en heeft het grootste marktaandeel van alle supermarkten in het land. Er is praktisch geen huishouden in het land dat niet een keer per week naar de Mercadona buurtsuper gaat voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen.

Maar de naam is bekend en iedereen kent de supermarkt inmiddels wel maar zelfs in Spanje weet men niet zo goed waar de naam vandaan komt. Daarom een korte uitleg die door de keten zelf werd gegeven op Twitter.

Als we af moeten gaan op de uitleg op Wikipedia dan komt de naam Mercadona van het Valenciaanse Mercat (markt) en Dona (vrouw) wat samen dus MercaDona oplevert. Maar na een vraag op Twitter is gebleken dat de oorsprong van de naam niet in de Valencia regio en niet in Spanje ligt maar heel ergens anders.

Mercadona zelf geeft antwoord op de vraag en zegt dat de naam Mercadona bedacht is door Francisco Roig, de broer van de huidige eigenaar van de Spaanse supermarktketen Juan Roig die de keten weer heeft gekocht van hun vader toen dat nog slechts een buurtslager was.

De naam Mercadona is bedacht na een reis naar Italië en nadat Francisco een heerlijke Italiaanse pasta tegenkwam met de naam Mercadonna. Er werd een N weggelaten en zo ontstond Mercadona. Dat gebeurde in het jaar 1981.

Eigenlijk was dat geheim al in 2017 door de eigenaar van Mercadona zelf onthuld maar blijkbaar was het nog steeds een mysterie want praktisch iedereen gaat nog steeds uit van de ‘legende’ van Mercat en Dona.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.