Search
menu
Search

Natuur- en bosbranden hebben dit jaar al 19 duizend hectare natuur verwoest in Spanje

Natuur- en bosbranden hebben dit jaar al 19 duizend hectare natuur verwoest in Spanje
Beeld: @112 / twitter

Natuur- en bosbranden hebben dit jaar al 19 duizend hectare natuur verwoest in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dit moment heeft de Costa del Sol in de provincie Málaga te maken met de eerste grote natuur- en bosbrand van de zomer. Op het moment van schrijven is al meer dan 2.200 hectare natuur verwoest in de Sierra Bermeja en is deze brand nog lang niet onder controle en voorbij. Maar er zijn al veel meer natuur- en bosbranden geweest in de eerste vijf maanden van 2022.

De natuur- en bosbranden hebben tot nu toe dit jaar in Spanje alweer 19 duizend hectare natuur verwoest. Dat is het dubbele van het gemiddelde dat tussen 2006 en 2021 werd geregistreerd maar wel iets minder dan in 2021 rond deze tijd van het jaar. Aangezien de zomers steeds warmer en droger worden, is de kans groot dat dit jaar een slecht jaar gaat worden wat betreft de natuur- en bosbranden in Spanje.

De tot nu toe grootste natuur- en bosbrand van 2022 vond al in januari plaats in Alta Sanabria in de provincie Zamora (Castilië en León) waar toen 2.300 hectare natuur werd verwoest. In hetzelfde gebied vond eind februari een andere brand plaats waarbij meer dan 500 hectare natuur werd verwoest.

Volgens cijfers van het Ministerie voor Transitie Ecologische en Demografische Uitdaging werd tot 31 mei dit jaar 16.500 hectare natuur verwoest, iets wat dus nu is gestegen naar 19.000 hectare. Praktisch alle natuur- en bosbranden zijn klein van aard en verwoesten minder dan of iets meer dan 1 hectare, te weten 2.753 en 1.426 branden met een totaal van 4.179 ‘kleinere’ natuur- en bosbranden. Er werden de eerste vijf maanden van 2022 ‘slechts’ twee natuur-en bosbranden geregistreerd die groter waren dan 500 hectare.

Praktisch alle natuur-en bosbranden zijn door de mens veroorzaakt en vinden plaats in het noorden en noordwesten van Spanje in de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en delen van de provincies León en Zamora in Castilië en León met een percentage van 84%. In de autonome regio’s die niet aan de Middellandse Zee grenzen vond bijna 11% van de branden plaats terwijl 5% plaatsvond langs de Middellandse Zeekust.

Ga naar de inhoud