Cycloon Alex brengt eerste hittegolf naar Spanje met maxima overdag en tropennachten

Cycloon Alex brengt eerste hittegolf naar Spanje met maxima overdag en tropennachten
Beeld: 123rf

Cycloon Alex brengt eerste hittegolf naar Spanje met maxima overdag en tropennachten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje wordt weer even een ‘Iberische oven’ met de eerste echte hittegolf die grote delen van het land zal treffen. De extreem hoge temperaturen die overdag verwacht worden in met name het zuiden zijn direct het gevolg van de tropische cycloon Alex wat de ergste is sinds 2016. Er worden temperaturen verwacht boven de 40 graden wat normaal gesproken alleen in augustus geregistreerd wordt terwijl ook ‘s nachts de temperatuur op veel plaatsen niet onder de 20 graden zal komen. Het wordt dus zweten in Spanje dit weekend.

Het Iberische schiereiland (lees: het Spaanse vasteland) heeft zeer specifieke geografische kenmerken die, met bepaalde weersomstandigheden, zeer intense ‘warmte-productie’-processen mogelijk maken. Het gebrek aan bewolking, het hoge aantal uren zonneschijn, atmosferische stabiliteit (die warmte vasthoudt en voorkomt dat deze wordt verspreid) en het gebrek aan wind zijn enkele van de factoren die hitte veroorzaken in grote delen van Spanje.

De Spaanse weerdienst AEMET waarschuwt in een speciaal bericht dat de warme Afrikaanse lucht voor abnormaal hoge temperaturen voor de tijd van het jaar zal zorgen. Daarbij wordt gesproken over dit weekend vanaf vrijdag tot waarschijnlijk maandag en/of dinsdag. Temperaturen zullen tot 10 graden hoger zijn dan normaal voor de tijd van het jaar.

Daarbij verwacht de AEMET met name in het zuiden, te weten Andalusië, Extremadura en delen van Castilla-La Mancha extreem hoge temperaturen die boven de 40 graden zullen komen. In Córdoba, Sevilla en Badajoz geeft de kaart 40, 41 en 42 graden aan voor zaterdag en zondag overdag terwijl het ‘s nachts ook 22 graden of meer kan zijn, tropennachten dus.

Het wordt in principe overal op het Spaanse vasteland warm inclusief de Balearen eilanden maar de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en de Canarische EIlanden zullen minder warm weer krijgen de komende dagen. Het is nu afwachten wat de echte temperaturen gaan worden in Spanje.

Ga naar de inhoud