Eerste elektrische veerboot tussen Ibiza en Formentera in gebruik genomen

Eerste elektrische veerboot tussen Ibiza en Formentera in gebruik genomen
Beeld: Balearia / web

Eerste elektrische veerboot tussen Ibiza en Formentera in gebruik genomen

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De zeeroute tussen de eilanden Ibiza en Formentera, een van de drukste in de Middellandse Zee, heeft een nieuwe bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. De ‘Cap de Barbaria’, de allereerste elektrische veerboot van Spanje vernoemd naar de beroemde vuurtoren op Formentera, speelt hierin een belangrijke rol. Dit schip heeft een lengte van 82 meter en een breedte van 15,5 meter, en kan een snelheid van 14 knopen bereiken. Baleària heeft de veerboot speciaal ontworpen voor de verbinding tussen Ibiza en Formentera.

De introductie van het nieuwe schip viel samen met de viering van het 25-jarig jubileum van de Valenciaanse rederij. De ‘Cap de Barbaria’ is een double-ended schip, wat betekent dat het zowel vooruit als achteruit kan varen, waardoor het in- en uitladen van de 14 vrachtwagens in het laadruim efficiënter verloopt. Daarnaast is bij het ontwerp van de veerboot rekening gehouden met de mogelijkheid om onder alle weersomstandigheden operationeel te blijven, zodat de bevoorrading van noodzakelijke producten aan het eiland Formentera gegarandeerd kan worden.

De nieuwe veerboot van Baleària is voorzien van een aansluiting voor onshore stroomvoorziening (OPS), waardoor het tijdens het aanmeren verbinding kan maken met het elektriciteitsnet. Schepen met dit systeem kunnen hun hulpmotoren uitschakelen, die normaal gesproken worden gebruikt voor het aandrijven van pompen, koelsystemen en verlichting, en zo voorkomen dat schadelijke gassen in de atmosfeer worden uitgestoten.

Daarnaast is de ‘Cap de Barbaria’ uitgerust met een energieopslagsysteem dat gedurende 12 uur autonoom kan werken in de haven, en met een intelligent beheer van het elektriciteitsnet aan boord van het schip dat voortdurend gebruik optimaliseert en de efficiëntie verbetert. Het schip is ook klaar voor de installatie van een waterstofsysteem, waardoor Baleària het kan gebruiken als een testlaboratorium voor het gebruik van groene waterstof op kleine schaal.

Bij het ontwerp van de ‘Cap de Barbaria’ is bij de buitenruimtes voorrang gegeven om het genot van de reis tussen Ibiza en Formentera te benadrukken, waarbij men kan genieten van de natuurlijke omgeving tijdens de overtocht. Met een capaciteit van 390 passagiers biedt het bovendek een chill-out zone met stijlvolle banken en ligstoelen, beschermd tegen de zon door zeildoeken, en een grote bar in het midden. In deze ruimte zijn er geplande muzieksessies met een DJ en op bepaalde dagen wordt er een cocktaildienst aangeboden. Op het hoofddek zijn er ook beschutte buitenzitplaatsen en er is een lift tussen de passagiersruimtes en de garage.

Ga naar de inhoud