De Canarische Eilanden hebben hoog antidepressiva gebruik

De Canarische Eilanden hebben hoog antidepressiva gebruik
Beeld: via canva.com

De Canarische Eilanden hebben hoog antidepressiva gebruik

Volgens recente cijfers is de Canarische Eilanden een van de regio’s in Spanje met het hoogste antidepressivagebruik. Dit roept vragen op over de mentale gezondheid van de bevolking en de onderliggende factoren die bijdragen aan deze trend.

De Canarische Eilanden staan op de derde plaats van de Spaanse regio’s met het hoogste antidepressivagebruik, volgens gegevens van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in 2021. Het Canarische Instituut voor Statistiek (ISTAC) meldt dat 24% van de bevolking anxiolytica en antidepressiva gebruikt.

De analyse van de gegevens over de periode 2016-2021, onthult een regionale toename van 30% in het antidepressivagebruik, van 66 DHD (Dagelijkse dosis per 1000 inwoners) in 2016 tot 86 DHD in 2021. In de provincie Las Palmas de Gran Canaria was de stijging iets groter, met 33% DHD, wat hoger is dan de provincie Santa Cruz de Tenerife waar een stijging van 27% DHD werd geregistreerd.

Het onderzoek over de provincie Santa Cruz de Tenerife toont aan dat het eiland El Hierro een toename van 35% in antidepressivagebruik kende, gevolgd door Tenerife met waarden rond de 29%, terwijl La Gomera een stijging van 21% en La Palma 14% liet zien.

De gegevens voor de provincie Las Palmas onthullen een stijging van 35% in het antidepressivagebruik op Gran Canaria, terwijl op Lanzarote een stijging van 27% en op Fuerteventura 24% werd geregistreerd.

Het meest gebruikte geneesmiddel op de Canarische Eilanden, zowel in generieke vorm als als actief specialiteitsproduct, is sertralinen. Dit is ook wereldwijd het meest gebruikte actieve bestanddeel en voldoet aan de therapeutische richtlijnen, waar SSRI’s (selectieve serotonineheropnameremmers) de eerstekeuzemedicijnen zijn.

Op de Canarische Eilanden nemen escitalopram en paroxetine respectievelijk de tweede en derde positie in, allemaal SSRI’s. De vierde en vijfde plaats werd ingenomen door een andere SSRI zoals fluoxetine of een ander antidepressivum zoals duloxetine, venlafaxine, desvenlafaxine of mirtazapine.

Antidepressiva

Affectieve stoornissen, ook wel stemmingsstoornissen genoemd, zijn een groep psychiatrische aandoeningen die zich in extreme en pathologische vorm voordoen, waardoor ze significant interfereren met het functioneren van de persoon. Ze kunnen leiden tot intens lijden, een verminderd zelfbeeld en een verstoorde interpretatie van de wereld en situaties. Bovendien is klinische depressie een van de meest voorkomende aandoeningen in zowel de psychiatrie als de eerstelijnsgezondheidszorg, ook bekend als een depressieve stoornis.

Klinische depressie kan worden beschouwd als een chronische aandoening wanneer deze langer dan twee jaar aanhoudt of terugkerend is gedurende het leven van een persoon. Het kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals suïcidale gedachten en gedrag, verminderde productiviteit op het werk en in het dagelijks leven, evenals een verhoogd risico op andere medische aandoeningen.

Ga naar de inhoud