WK-2018: Russische voetballers snoven ammoniak voor de wedstrijd tegen Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

WK-2018: Russische voetballers snoven ammoniak voor de wedstrijd tegen Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Duitse media berichten er al over en het lijkt nu ook bevestigd te zijn door een van de doktoren van het Nationale Russische elftal. Alles wijst erop dat de voetballers van het Russische elftal voor de wedstrijd tegen Spanje in de achtste finale en waarschijnlijk ook in andere wedstrijden tijdens de groepsfase en zeker tegen de kwart finale tegen Kroatië, ammoniak inademen om o.a. “vrolijk” te worden.

Maar zegt dokter Eduard Bezuglov van het Russische elftal, daar is niets mis mee, is absoluut geen doping en is iets wat al jaren gebeurd bij het voetbal en elke andere vorm van topsport. Wellicht gebeurt dat in Rusland zo maar de vraag is of dat ook gebeurt in andere landen zoals o.a. Spanje en Kroatië.

Ammoniak wordt geïnhaleerd met als doel de doorbloeding en longcapaciteit te verbeteren. De dokter in kwestie blijft volhouden dat er geen sprake is van doping maar geeft wel toe dat het gebruik van ammoniak als een stimulans gezien kan worden voor de voetballers. Volgens de dokter wordt ammoniak niet alleen in het voetbal gebruikt maar ook in het dagelijkse leven als iemand zijn/haar bewustzijn verliest of zich zwak voelt.

Ammoniak is volgens de krant 20 Minutos, die zich baseert op de berichtgeving in de Duitse krant Bild, niet verboden volgens de anti-doping voorschriften van de FIFA. Op video is te zien dat diverse Russische spelers voor het betreden van het veld voor de kwartfinale wedstrijd tegen Kroatië de hele tijd aan hun neus zitten waarbij ze vermoedelijk een watje met ammoniak tegen hun neus houden en flink inhaleren.

Weliswaar is het geen doping volgens de FIFA maar het zou niet de eerste keer zijn dat de Russische voetballers betrokken zijn bij een dopingschandaal. Dat gebeurde ook al in 2016 toen de FIFA een groot onderzoek startte vanwege een dopingaffaire. Dat onderzoek werd uiteindelijk gesloten vanwege het ontbreken van bewijzen, aldus de FIFA. Dat gebeurde echter wel vreemd genoeg slechts twee jaar voordat het WK in Rusland zou beginnen.

Ga naar de inhoud