België veroordeeld voor het niet uitleveren van verdachte ETA-terrorist

België veroordeeld voor het niet uitleveren van verdachte ETA-terrorist
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – België moet een schadevergoeding aan de kinderen van een ETA-slachtoffer betalen. De beslissing van het Belgische gerecht om een verdachte van een ETA-moord niet uit te leveren aan Spanje was te weinig gefundeerd. Dat oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

België wordt op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat het land herhaaldelijk weigert de ETA-verdachte Natividad Jáuregui uit te leveren aan de Spaanse justitie. Jauregui wordt ervan verdacht in januari 1981 de luitenant-kolonel Ramón Romeo te hebben gedood.

Spanje heeft meerdere keren om uitlevering gevraagd en internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen de ETA-terrorist. Deze werden herhaaldelijk door de Belgische justitie afgewezen omdat het Belgisch gerecht meent dat de nu 55-jarige vrouw waarschijnlijk onderworpen zou worden aan een onmenselijke en vernederende behandeling in Spanje.

Voor de Belgische justitie was dat altijd een legitiem recht om de uitlevering aan Spanje niet te voltooien maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft nu anders geoordeeld. Zo zegt men in Straatsburg dat de mogelijke schending van de fundamentele rechten geen ‘gegronde reden’ is voor het weigeren van uitlevering aan Spanje. Tevens trekt men de conclusie dat de Belgische justitie niet geprobeerd heeft om de reële risico’s te onderzoeken en identificeren.

Natividad Jáuregui Espina was tussen januari en juli 1981 lid van het Commando Vizcaya en was samen met de rest van de leden verantwoordelijk voor diverse terroristische acties tegen Spaanse politiediensten. De Spaanse justitie eiste de uitlevering van Jauregui van België wegens de vermeende betrokkenheid bij de dood van zes agenten in 1981, waaronder die van luitenant-kolonel Romeo.

Op 20 juni 2016 werd de ETA-terrorist opnieuw gearresteerd na het laatste verzoek van het Spaanse Hof maar de Belgische autoriteiten hebben haar op dezelfde dag nog vrijgelaten en de uitlevering aan Spanje opnieuw geweigerd. Sinds 2004 heeft Spanje meerdere keren om de uitlevering van de ETA-terrorist gevraagd maar dat wordt steevast door België geweigerd vanwege mogelijk foltering en een slechte behandeling in de Spaanse gevangenis.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft nu niet beslist dat de ETA-terrorist alsnog aan Spanje moet worden uitgeleverd maar oordeelt wel dat de vijf kinderen van Ramón Romeo recht hebben op een schadevergoeding van 5.000 euro per kind en dat de familie 7.260 euro krijgt voor de onkosten van het proces.

De kinderen van de vermoorde politiechef zeggen nu dat ze naar het Hof van Justitie in Luxemburg zullen stappen om België te dwingen om uitlevering van de ETA-terrorist zodat ze haar laatste jaren in een Spaanse cel kan boeten voor haar daden. Tegelijkertijd vragen de kinderen om een nieuw Europees en Internationaal aanhoudingsbevel van de Spaanse justitie zodat Natividad Jauregui opnieuw aangehouden kan worden in België waar de nu 55-jarige vrouw een vrolijk leven heeft terwijl ze niet boet voor haar daden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.