België veroordeeld voor het niet uitleveren van verdachte ETA-terrorist

België veroordeeld voor het niet uitleveren van verdachte ETA-terrorist
Beeld: 123rf

MADRID – België moet een schadevergoeding aan de kinderen van een ETA-slachtoffer betalen. De beslissing van het Belgische gerecht om een verdachte van een ETA-moord niet uit te leveren aan Spanje was te weinig gefundeerd. Dat oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

België wordt op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat het land herhaaldelijk weigert de ETA-verdachte Natividad Jáuregui uit te leveren aan de Spaanse justitie. Jauregui wordt ervan verdacht in januari 1981 de luitenant-kolonel Ramón Romeo te hebben gedood.

Spanje heeft meerdere keren om uitlevering gevraagd en internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen de ETA-terrorist. Deze werden herhaaldelijk door de Belgische justitie afgewezen omdat het Belgisch gerecht meent dat de nu 55-jarige vrouw waarschijnlijk onderworpen zou worden aan een onmenselijke en vernederende behandeling in Spanje.

Voor de Belgische justitie was dat altijd een legitiem recht om de uitlevering aan Spanje niet te voltooien maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft nu anders geoordeeld. Zo zegt men in Straatsburg dat de mogelijke schending van de fundamentele rechten geen ‘gegronde reden’ is voor het weigeren van uitlevering aan Spanje. Tevens trekt men de conclusie dat de Belgische justitie niet geprobeerd heeft om de reële risico’s te onderzoeken en identificeren.

Natividad Jáuregui Espina was tussen januari en juli 1981 lid van het Commando Vizcaya en was samen met de rest van de leden verantwoordelijk voor diverse terroristische acties tegen Spaanse politiediensten. De Spaanse justitie eiste de uitlevering van Jauregui van België wegens de vermeende betrokkenheid bij de dood van zes agenten in 1981, waaronder die van luitenant-kolonel Romeo.

Op 20 juni 2016 werd de ETA-terrorist opnieuw gearresteerd na het laatste verzoek van het Spaanse Hof maar de Belgische autoriteiten hebben haar op dezelfde dag nog vrijgelaten en de uitlevering aan Spanje opnieuw geweigerd. Sinds 2004 heeft Spanje meerdere keren om de uitlevering van de ETA-terrorist gevraagd maar dat wordt steevast door België geweigerd vanwege mogelijk foltering en een slechte behandeling in de Spaanse gevangenis.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft nu niet beslist dat de ETA-terrorist alsnog aan Spanje moet worden uitgeleverd maar oordeelt wel dat de vijf kinderen van Ramón Romeo recht hebben op een schadevergoeding van 5.000 euro per kind en dat de familie 7.260 euro krijgt voor de onkosten van het proces.

De kinderen van de vermoorde politiechef zeggen nu dat ze naar het Hof van Justitie in Luxemburg zullen stappen om België te dwingen om uitlevering van de ETA-terrorist zodat ze haar laatste jaren in een Spaanse cel kan boeten voor haar daden. Tegelijkertijd vragen de kinderen om een nieuw Europees en Internationaal aanhoudingsbevel van de Spaanse justitie zodat Natividad Jauregui opnieuw aangehouden kan worden in België waar de nu 55-jarige vrouw een vrolijk leven heeft terwijl ze niet boet voor haar daden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

12
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Rob

Tsja, in België sluiten ze wel Frank Masmeijer als vermeend drugscrinineel 12 jaar op, maar een terreurverdachte heeft hier gewoon een vrijhaven. Het is een gotspe.

Miel

“…In 2018 hebben de Spaanse autoriteiten van verschillende mensenrechtenorganisaties meerdere veroordelingen ontvangen. Dat gebeurde onder andere door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het gaat daarbij om veroordelingen of onderzoeken naar corruptie, racisme, onverdraagzaamheid, migratie, foltering en gebrek aan onpartijdigheid tijdens strafzaken…” (uit SpanjeVandaag)
Misschien heeft die Belgische rechter dan toch een klein beetje gelijk ?

ad

Weet u dat de ETA meer dan 870 doden op hun geweten hebben, en België beschermt die moordenaars en politiekers die zich zo maar willen afscheiden van hun land, (Puigdemont, heeft naar de universiteit voor advocaat geweest in GERONA 100.000 inwoners !) Had vroeger een Vlaamse leeuw uithangen maar nu ben ik beschaamt, en heb die verwijdert, ben al herhalende malen belastert als ze vroegen van waar ik ben, durf nu niet meer zeggen dat ik Belg ben !

luc.van.ginneken@gmail.com

Hoeveel doden heeft Franco op zijn geweten?
Hoeveel mensen heeft hij doen vermoorden en verdwijnen, zodat de familie van niets meer hoorde?
Hoeveel pasgeborenen werden aan hun moeder ontnomen en geplaatst in “eerbare” echt-Spaanse gezinnen?
Wij kunnen ons de Spaanse toestanden niet inbeelden. Dat is voor de Catalanen en Basken allemaal nog zeer recent.

Vlaming

België en Spanje zijn beide geciviliseerde landen en onderdeel van de EU.
Het is dus behoorlijk aanmatigend als de Belgische justitie vindt, dat er in Spanje gemarteld wordt en/of verdachten in Spanje geen eerlijk proces zullen krijgen.
België begint hierdoor wat te lijken op Zuid Amerika, waar (vroeger?) ook allerlei misdadigers en wetsovertreders een veilig heenkomen konden zoeken.
Dit ETA geval is zelfs nog ernstiger dan de Catalaanse wetsovertreders.

Loes

Ted je laat je heel discriminerend uit over belgen. Ben je
Misschien 1 v die hollanders ?
Als België niet uitleverd geeft dit land daar zijn redenen voor.
Het beleid van Spanje staat nu eenmaal niet hoog aangeschreven

luc.van.ginneken@gmail.com

Ik dacht dat de internationale regel was dat als je als land een verdachte niet uitlevert, je zelf wel een onderzoek voert naar de verdachte, en desgevallend ook een proces.
Maar misschien wou Spanje het dossier niet overmaken aan België, om het daar als belangrijkste element van het Belgisch onderzoek te laten zijn. Waarom niet? Zaten er elementen in van bekentenissen van andere daders, na foltering?

Ted

Zo zie je maar weer dat de Belgen niet te vertrouwen zijn
maarja het zijn ook rare wezens

Miel

“De geit en de kool sparen.” noemt men zoiets. België wordt NIET veroordeeld voor het niet uitleveren en die Spanjolen krijgen een zoethoudertje van enkele duizenden euros. Iedereen content, tenzij misschien een paar Hollanders.

Jozef

Ik reageer hiermee naar “MIEL”. Wat bedoelt deze met zijn discriminerende opmerking en insinuaties?
Ik begrijp zijn opmerking van “kool en geit sparen” niet in het verband met het artikel. Misschien moet ik zijn reactie nog eens vijf keer overlezen.
Overigens, ingezetenen van Spanje zijn Spanjaarden en geen “Spanjolen” zo hij schrijft. Ingezetenen van Nederland zijn niet allemaal “Hollanders”.
Verklaar je nader Miel.
Jozef

Rob

De reacties van Miel worden meestal geschreven na een aantal flesjes achterover geslagen te hebben. Vaak vergeet ie ook nog eens zijn pilletjes . Niet serieus nemen dus.

Eddy

Weer typisch den belziek.Daar worden de criminelen enkel vrij gelaten en worden de slachtoffers behandeld als crimineel

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.