skip to Main Content
Politie neemt anti-hagelraketten in beslag in Ciudad Real
Guardia Civil / Twitter

Politie neemt anti-hagelraketten in beslag in Ciudad Real

CIUDAD REAL – De Guardia Civil van Ciudad Real heeft zeven anti-hagelraketten vernietigd die gevonden werden op een boerderij in het ‘El Campillo’ gebied van de gemeente Daimiel, in de provincie Ciudad Real in Castilla-La Mancha. Het gaat om zeven CETM-3000 raketten die gebruikt kunnen worden om een hagelstorm te voorkomen.

Het klinkt surrealistisch maar blijkbaar worden dit soort anti-hagelraketten wel vaker gebruikt, met name door de landbouwsector aangezien hagel een oogst flink kan beschadigen. Om hagel te voorkomen kan men gebruik maken van een anti-hagelkanon die schokgolven genereert of anti-hagel netten die planten en bomen kunnen beschermen (maar erg duur zijn om te installeren).

In het geval van Ciudad Real werden dus zeven anti-hagelraketten gevonden. Deze zijn in Spanje illegaal en de Guardia Civil haalde de explosievendienst (CEDEX) erbij om ervoor te zorgen dat de raketten op de juiste manier gedeactiveerd werden en daarna vernietigd.

Het zaaien van wolken door middel van anti-hagelraketten is bedoeld om de hagelembryo’s te vermenigvuldigen om zo te voorkomen dat laatstgenoemden een te grote omvang bereiken en dus te veel traagheid krijgen tijdens hun val. Zilverjodide wordt gebruikt omdat de structuur identiek is aan dat van ijs waardoor ijskristallen kunnen ontstaan op zilverjodidedeeltjes; het dient daarom als een kunstmatige kiem.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Wij hebben 25 jaar in de Betuwe gewoond in Nederland en daar kenden wij het gebruik ook van deze anti hagelraketten. Niets nieuws dus.

  2. Ik sluit mij bij de vorige reactie aan. In de jaren 50 in Frankrijk, Chatel Gyon bij Clermont Ferrand volgens diegene die de raketten afvuurden om een hagelbui te voorkomen die de druivenoogst vernield. Werkte goed. Een paar jaar later in Riquewihr, Vogezen zag ik de raketten opstellen en stopte om het gade te slaan. Er kwamen echter hele grote hagelstenen naar beneden, ik was bang voor het voorruit van de Opel kapteijn waarin ik reed. Later zag ik, en schrok me rot, dat het hele dak van de Opel Kapteijn vol met deuken zat.

  3. Hallo ,zo surrealistisch is dit niet.Dit wordt al jaren toegepast in Haspengouw en het Hageland in België ( de fruitstreek)

    Mvg
    Gysemberg Marc

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken