Politie neemt anti-hagelraketten in beslag in Ciudad Real

Oeps ... foto ontbreekt!

Politie neemt anti-hagelraketten in beslag in Ciudad Real

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CIUDAD REAL – De Guardia Civil van Ciudad Real heeft zeven anti-hagelraketten vernietigd die gevonden werden op een boerderij in het ‘El Campillo’ gebied van de gemeente Daimiel, in de provincie Ciudad Real in Castilla-La Mancha. Het gaat om zeven CETM-3000 raketten die gebruikt kunnen worden om een hagelstorm te voorkomen.

Het klinkt surrealistisch maar blijkbaar worden dit soort anti-hagelraketten wel vaker gebruikt, met name door de landbouwsector aangezien hagel een oogst flink kan beschadigen. Om hagel te voorkomen kan men gebruik maken van een anti-hagelkanon die schokgolven genereert of anti-hagel netten die planten en bomen kunnen beschermen (maar erg duur zijn om te installeren).

In het geval van Ciudad Real werden dus zeven anti-hagelraketten gevonden. Deze zijn in Spanje illegaal en de Guardia Civil haalde de explosievendienst (CEDEX) erbij om ervoor te zorgen dat de raketten op de juiste manier gedeactiveerd werden en daarna vernietigd.

Het zaaien van wolken door middel van anti-hagelraketten is bedoeld om de hagelembryo’s te vermenigvuldigen om zo te voorkomen dat laatstgenoemden een te grote omvang bereiken en dus te veel traagheid krijgen tijdens hun val. Zilverjodide wordt gebruikt omdat de structuur identiek is aan dat van ijs waardoor ijskristallen kunnen ontstaan op zilverjodidedeeltjes; het dient daarom als een kunstmatige kiem.

Ga naar de inhoud