skip to Main Content
Verwarring om betaald parkeren in Cambrils en Vinyols aan de Costa Dorada
Diari de Tarragona

Verwarring om betaald parkeren in Cambrils en Vinyols aan de Costa Dorada

TARRAGONA – De zomerperiode is weer begonnen aan de Costa Dorada en net zoals op veel plaatsen langs de Spaanse kust zijn de parkeermeters weer actief. Dat houdt in dat waar men normaal gratis kan parkeren dat tussen ongeveer 15 juni en 15 oktober tegen betaling is. Maar het betalen is op de grens tussen de gemeenten Cambrils en Vinyols nog niet zo makkelijk.

Veel mensen zijn verbijsterd, verward en daarnaast verontwaardigd wat betreft het betaald parkeren bij de blauwe zone in Cambrils. Wat velen niet weten is dat er een deel van de gemeente Vinyols i Els Arcs is dat bijna tot aan de kust loopt en omringd is door de gemeente Cambrils.

Deze situatie heeft altijd voor problemen gezorgd en voor ‘rifirafis’ ofwel onenigheden en klachten van zowel de gemeenten als inwoners van Cambrils en Vinyols. Zo bevinden de populaire winkels van de Lidl, Aldi en Esclat zich niet binnen de gemeentegrens van Cambrils maar van Vinyols. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen waaronder sinds enkele jaren ook het parkeren.

Gedurende jaren parkeerde men op terreinen die tot Vinyols behoren als men bv naar de gemeente, medisch centrum (cap) en sportcentrum van Cambrils wilde gaan. Zo’n twee jaar geleden had de gemeente Vinyols daar genoeg van en besloot men de terreinen die tot Vinyols behoren en die bekend staan als Fontcoberta maar zich op de grens van Cambrils bevinden af te sluiten met hekken.

Op de straten die in Vinyols liggen werden daarna, net zoals in de gemeente Cambrils, blauwe parkeervakken gemaakt en werden er parkeermeters geplaatst. Sindsdien dient iedereen tussen 15 juni en 15 oktober te betalen om te parkeren in de gemeente Vinyols, net zoals in Cambrils.

Het probleem is echter dat de inwoners weliswaar van de situatie weten maar de duizenden toeristen die met de auto Cambrils bezoeken niet. Daardoor kunnen er vreemde situaties ontstaan zoals parkeren in Vinyols en betalen bij een parkeermeter in Cambrils. Parkeerders die dus in Vinyols parkeren maar betaald hebben in Cambrils krijgen een boete tot 60 euro omdat ze geen geldig ticket hebben.

Die problemen waren er voor 2017 niet maar vanaf dat jaar werken beide gemeenten met verschillende bedrijven die het betaald parkeren regelen. Beide gemeenten hebben eigen parkeermeters die sinds 2018 voorzien zijn van de dorpsnamen om verwarring te voorkomen. Ook op straat heeft men de namen van de dorpen aangebracht zoals voor het hotel Sol Port Cambrils waar parkeren aan de kant van het hotel gebeurt in Cambrils maar aan de overzijde in Vinyols.

Volgens de krant Diari de Tarragona zijn de bekeuringen duurder in Vinyols als blijkt dat iemand betaald heeft in Cambrils. Boetes lopen op tot 60 euro maar volgens de gemeente  kun je een klacht indienen bij de gemeente Vinyols i Els Arcs (in het binnenland) of in het gemeentekantoor gelegen aan het plaza de la Concordia plein. Als je een ticket kunt overhandigen zal de gemeente de boete kwijtschelden.

De gemeente Cambrils heeft reeds om een bijeenkomst met de collega’s in Vinyols gevraagd om tot een oplossing te komen en klachten en verwarring te voorkomen bij de bezoekers van zowel Cambrils als Vinyols. Er is echter nog geen datum afgesproken dus het ziet er naar uit dat de situatie ongewijzigd zal blijven deze zomer.

Let dus op als je op vakantie bent met de auto en op straat parkeert in Cambrils … of Vinyols … of Cambrils … of…

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Piet heeft hier natuurlijk een valide punt. Verder vraag ik me af of van een buitenlander in Spanje verwacht mag worden dat hij dat malle Catalaans begrijpt. Ik zie dat de borden niet eens tweetalig zijn. Daar alleen al over zou ik procederen.

 2. 3 jaar geledenckreeg ik een boete voor te snel rijden (10 km/u) in de streek van Malaga. Die boete is bij mij thuis, in België, toegekomen terwijl ik nog in Spanje was.
  Gelukkig kon mijn dochter deze betalen zodat ik nog van de korting kon genieten.

  1. Redaktie, klopt dat wat Ziko hier beweert ?
   Een Soaanse kollega ging op vakantie met zijn auto naar NL en ontving thuis in Barcelona een Nederlandse bekeuring voor te snel rijden.
   En in Soanje kreeg ik 3 jaar geleden een bekeuring thuis uit Frankrijk, eveneens voor te hard rijden.
   Hebben jullie gegevens daarvan op EU- niveau ?

    1. Ziko, beide zijn naar mijn mening overtredingen.
     Als je in Spanje fout parkeert, riskeer je dat je auto wordt weggesleept en dan moet je de bekeuring betalen + afsleep-kosten.
     Jouw bewering over Spaanse parkeerboetes die je niet thuis in NL/BE ontvangt wil ik graag door anderen bevestigd zien.
     Deze zomer was ik overigens getuige van een parkeerboete voor een Spanjaard van € 200 omdat hij “even” had geparkeerd op een zebra-pad in een woonwijk.
     Ik kan me toch niet voorstellen dat de Spaanse gemeente-instellingen een dergelijke boete bij buitenlandse auto’s zomaar in de stroppenpot achterlaten.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken