10 jaar geleden werd Spanje ten koste van Nederland wereldkampioen

10 jaar geleden werd Spanje ten koste van Nederland wereldkampioen
Beeld: Andrés Iniesta / Pinterest

10 jaar geleden werd Spanje ten koste van Nederland wereldkampioen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Het is tot nu toe de eerste en ook de laatste keer geweest dat het nationale Spaanse voetbalelftal geschiedenis wist te schrijven door wereldkampioen te worden. Voor de meeste Spanjaarden een van de gelukkigste dagen van hun leven maar voor veel met name Nederlandse lezers waarschijnlijk een van de trieste voetbaldagen. Spanje wist namelijk met een minimaal doel verschil tijdens het WK-2010 van Nederland te winnen.

Het nationale elftal van Spanje, ook wel ‘la roja’ genoemd, werd tot nu toe slechts eenmaal wereldkampioen bij een wereldkampioenschap voetbal. Dat gebeurde tijdens het WK 2010 in Zuid Afrika waar het Spaanse elftal met slechts één doelpunt verschil van Nederland wist te winnen.

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Spanje voetbal geschiedenis schreef door op 11 juli 2010 met 0-1 van Nederland te winnen in de finale tijdens het WK 2010 in Zuid Afrika. Spanje stond in het Soccer City stadion in Johannesburg voor een publiek van 84.490 personen tegenover Nederland en ondanks dat beide teams op gelijke hoogte stonden wist Andrés Iniesta in de 116e minuut met een doelpunt Spanje naar de eerste WK titel ooit te schieten.

Het Nederlandse elftal en uiteraard miljoenen Nederlanders waren zwaar teleurgesteld na het verlies van deze WK-titel maar de Nederlanders wisten vier jaar later tijdens het WK-2014 in de openingswedstrijd tegen Spanje wraak te nemen door de Spanjaarden met 5-1 te verslaan. Dat was voor de Nederlanders een goedmakertje maar voor de Spanjaarden een einde van een voetbal tijdperk.

Titels

Op zich is de titel in Zuid Afrika geen toeval want Spanje overheerste op dat moment het Europese en na het WK 2010 ook het wereldvoetbal met het spannende tiki-taka voetbal. In 2008 wist Spanje tijdens het EK 2008 in Oostenrijk/Zwitserland ook al de tweede EK titel ooit te winnen (de eerste won La Roja in 1964). Na het WK in 2010 ging het succes van het Spaanse elftal nog even door want Spanje wist ook het EK 2012 in Polen/Oekraïne te winnen.

Wereldkampioenschap 2010

Spanje startte in groep H waarin het team van bondscoach Vicente del Bosque met 0-1 van Zwitserland wist te winnen, met 2-0 van Honduras en met 1-2 van Chili. Spanje eindigde met 6 punten als eerste van de groep H (samen met Chili). 

In de achtste finale stond Spanje tegenover Portugal wat La Roja met 1-0 wist te winnen waarna Spanje in de kwartfinale tegenover Paraguay kwam te staan en ook met 0-1 wist te winnen.

In de halve finale moest Spanje tegen Duitsland spelen en wonnen de Spanjaarden met 0-1 waarna La Roja in de finale tegenover Nederland stond en La Roja het Oranje met 0-1 wist uit te schakelen om wereldkampioen te worden.

Spelers

elftal2010
Beeld: Wikimedia

Het Spaanse team bestond uit 23 spelers die onder leiding van bondscoach Vicente del Bosque naar Zuid Afrika reisden voor de WK 2010.

  • Doelmannen / Iker Casillas, Victor Valdés, Pepe Reina.
  • Verdedigers / Raul Albiol, Gerard Piqué, Carlos Marchena, Carles Puyol, Joan Capdevila, Sergio Ramos, Alvaro Arbeloa.
  • Middenvelders / Andrés Iniesta, Xavi Hernandez, Cesc Fabregas, Xabi Alonso, Sergio Busquets, Javi Martinez, David Silva.
  • Aanvallers / David Villa, Fernando Torres, Juan Mata, Pedro, Fernando Llorente, Jesús Navas.
Ga naar de inhoud