Het Spaanse woord of zin van de dag (50)

Het Spaanse woord of zin van de dag (50)
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (50)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Vrijdag 10 juli

El viernes 10 de julio 2020
uitspraak: el bjernes djez (slissende z) de goelio dosmielbeente

Herhaling is altijd het sleutelwoord tot succes, daarom bestaan mijn online Spaanse cursussen uit kleine leuke stapjes met veel herhaling, zodat je automatisch alles onthoud. Hierbij een korte herhaling en aanvulling.

Even verder met tijdsaanduidingen van de klok. ´s ochtends, ´s middags, ´s avonds.

De la madrugada – Uitspraak: de la madroegada – volgens wikipedia begint het om 12:00 uur ´s nachts totdat de zon op komt, maar de Spanjaarden zeggen zelf om 12 uur ´s nachts – a las doce de la noche of om 2 uur ´s nachts a las dos de la mañana, maar officieel is het a las dos de la madrugada. 

De la mañana – Uitspraak: de la manjana – ´s ochtends als de zon op komt

Del mediodía – Uitspraak: del mediodia – rond 12:00 uur ´s middags

De la tarde – Uitspraak: de la tarde – ´s middags vanaf 14:00 uur tot gemiddeld 21 uur.

De la noche – Uitspraak: de la notje – ´s avonds als de zon onder gaat

De la medianoche – Uitspraak: de medianotje – rond 12:00 uur ´s nachts

A las nueve de la mañana tengo una cita. – Uitspraak: A las noewebe de la manjana tengo oena cita (slissende c). – Om 9 uur ´s ochtends heb ik een afspraak.

Las tiendas cierran a las dos y media de la tarde – Uitspraak: las tjendas cjerran (slissende c) a las dos ie media de la tarde. – De winkels sluiten om half drie ´s middags.

Quedamos a las diez de la noche – Uitspraak: kedamos a las djez (slissende z) de la notje. – We spreken af om tien uur ´s avonds.

Volgende week zal ik nog meer varianten laten zien, zoals por la mañana…..

Buen fin de semana (uitspraak: bween fin de semana) – Fijn weekend.

De uitspraak van het Spaanse woord

De letterlijke uitspraak volgens het castellano zet ik achter elk Spaans woord, maar soms klinkt het net iets anders. Houd daarbij in je achterhoofd dat het Spaans uit Madrid heel anders klinkt als die van Andalucia. Denk ook maar aan ons kleine kikkerlandje, een Hagenees spreekt de taal toch echt heel anders uit dan een Rotterdammer of een Amsterdammer.

Er zijn van die letters die wij in het Nederlands heel overdreven uitspreken, ik geef je dan een tussenvariant zodat het beter klinkt in het Spaans. Een Spanjaard denkt bijvoorbeeld dat ze de V uitspreken als een V, maar het klinkt toch echt een B. Soms spreken ze een tussenvariant uit van een V en een B, maar omdat wij dat niet kunnen en de uitspraak B beter in de buurt komt in het Spaans, geef ik je deze. Sommige Spanjaarden spreken de dubbel LL uit als DJ, maar een J zit toch echt beter in de buurt van het Castellano. 

Wel belangrijk is, als je een woord ziet met een leesteken ´ dan ligt daar de klemtoon, daar leg je dus de nadruk. Bijvoorbeeld bij het woord ADIÓS dan ligt de klemtoon op de Ó. En de Spanjaarden spreken in principe elke letter uit. 

Schrijvend de uitspraak doen is natuurlijk nooit makkelijk. Vandaar dat ik binnenkort weer in een Gratis LIVE Spaanse les alle woorden van Het Spaanse Woord ga doornemen en extra ga uitleggen. Wil je eens meedoen of de opname ontvangen schrijf je dan in via: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Un beso Cintha

Ga naar de inhoud