Burgemeesters en inwoners van Álora, Alozaina en Almogia verzetten zich tegen installatie zonneparken

Burgemeesters en inwoners van Álora, Alozaina en Almogia verzetten zich tegen installatie zonneparken
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Burgemeesters en inwoners van Álora, Alozaina en Almogia verzetten zich tegen installatie zonneparken

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Er zijn plannen om in de nabijheid van de bekende Caminito del Rey in de provincie Málaga bij de gemeenten Álora, Alozaina en Almogia zeven zonneparken te installeren. Terwijl de burgemeesters en veel inwoners aangeven dat ze voorstander zijn van hernieuwbare energie waaronder zonne energie, moet dat nooit ten koste gaan van de leefomstandigheden van de inwoners die direct door de installatie van ‘Plantas Fotovoltaicas’ getroffen worden.

Burgemeesters Antonio Pérez (Alozaina), Francisco Martínez (Álora) en Cristóbal Torreblanca (Almogía) hebben al eerder aangegeven dat ze fel tegen de plannen zijn om niet een of twee maar zeven particuliere zonneparken aan te leggen in de nabijheid van deze dorpen. 

Vijf van de geplande zonneparken vallen onder de jurisdictie van de Junta de Andalucía (die moet rapporteren over projecten van minder dan 50 kilowatt) en twee van de zonneparken vallen onder de jurisdictie van de Spaanse centrale regering (die moet informeren over projecten van meer dan 50 kilowatt).

De installatie van de vijf zonneparken die de Junta de Andalucía heeft aangevraagd bij de gemeenten in kwestie zijn door de gemeenten afgewezen en voorlopig gaan deze niet door, net zoals de 25 kilometer elektrische bedrading die gepland stond. 

Maar de twee zonneparken die jurisdictie zijn van de Spaanse staat gaan voorlopig wel door en daarom vragen de gemeenten om een moratorium, een periode waarin het onmogelijk is door te gaan met de plannen en waarin gezocht kan worden naar andere locaties die geen negatief effect hebben op de bewoners van de getroffen gebieden, het toerisme, de natuur en de landbouw.

Eenieder kan een claim indienen door naar de gemeente Almogia te gaan en daar de petitie te tekenen die beschikbaar zijn op 14, 15 en 16 juli. Meer informatie daarover lees je o.a. HIER (in het Spaans en Engels).

solar
Beeld: Facebook AlmogíaSolar
Ga naar de inhoud