Spaanse coalitieregering wijzigt met ministers die gaan, komen en blijven

Spaanse coalitieregering wijzigt met ministers die gaan, komen en blijven
Beeld: Casa de S.M. el Rey

Spaanse coalitieregering wijzigt met ministers die gaan, komen en blijven

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op zaterdag 10 juli een verandering van zijn regering aangekondigd. Er zullen verschillende ministers vertrekken die vervangen worden door nieuwe ministers en nieuwe gezichten. De coalitieregering tussen de PSOE en Unidas-Podemos (UP) blijft bestaan en de UP-ministers en diverse PSOE-ministers blijven hun positie behouden. 

Volgens premier Sánchez is het tijd na een moeilijk anderhalf jaar wat betreft de corona-pandemie en de daarbij horende problemen, dat er een nieuwe impuls komt in de regering van Spanje. Het is ook de bedoeling om meer vrouwelijke ministers (nu 13 vrouwen en 10 mannen) te hebben en een jongere regering (gemiddelde leeftijd gaat van 55 naar 50 jaar). Daarom zijn er enkele belangrijke minister die de regering verlaten waarvoor weer anderen de plaats innemen. Er blijven echter ook ministers op hun plaats zonder wijzigingen.

Belangrijk is dat de eerste coalitieregering die een feit werd in januari 2020 niet zal veranderen en dat de vijf minister van de PSOE-coalitiepartner Unidas-Podemos hun plaats behouden. 

Veranderingen

Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de Spaanse regering. Deze werden op zaterdag door premier Pedro Sánchez aan koning Felipe VI voorgelegd en op zaterdagmiddag via een televisietoespraak bekend gemaakt. Er komen zeven nieuwe ministers, er zijn drie ministers die van ministeries wijzigingen terwijl 12 ministers op hun plaats blijven.

Het is de derde keer dit jaar dat er wijzigingen zijn in de coalitieregering want in februari 2021 kwamen er twee nieuwe ministers bij, Carolina Darias die als de nieuwe minister van Volksgezondheid Salvador Illa verving en Miquel Iceta die minister van Territoriaal beleid en Openbare functie werd. In maart 2021 stapte daarnaast de Unidas-Podemos partijleider Pablo Iglesias op als tweede viceminister-president en stapte na het debacle bij de regionale Madrid verkiezingen in mei helemaal uit de politiek.

Wijzigingen

Carmen Calvo wordt als eerste (van de drie) viceminister-president vervangen door de actuele derde viceminister-president en minister van Economische Zaken Nadia Calviño. Carmen Calvo geeft haar plaats als minister van het Presidentschap, Relatie met de Cortes Generales en Gelijkheid over aan Félix Bolaños

De huidige minister van Arbeid en Sociale Dienst Yolanda Diaz wordt de tweede viceminister-president terwijl de minister van Ecologische Overgang Teresa Ribera de derde viceminister-president wordt.

De nieuwe woordvoerster van de regering wordt Isabel Rodríguez, tot nu toe burgemeester van Puertollano (Ciudad Real). Daarmee vervangt zij María Jesús Montero.

Minister van Justitie Juan Carlos Camp maakt plaats voor zijn vervanger Pilar Llop, een deskundig rechter op het gebied van gendergeweld en tot nu toe de voorzitter van de Senaat.

Minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en internationale samenwerking Arancha González Laya wordt vervangen door José Manuel Albares, tot nu toe de Spaanse ambassadeur in Parijs.

Minister van Cultuur en Sport José Manuel Rodríguez Uribes wordt vervangen door de in februari van dit jaar nog benoemde minister van Territoriaal beleid en Openbare functie Miquel Iceta die dus nu het Ministerie van Cultuur en Sport gaat leiden.

Minister van Onderwijs en Beroepsopleiding Isabel Celaá wordt vervangen door Pilar Alegría, tot nu toe regeringsafgevaardigde in de autonome regio Aragón.

Minister van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda José Luis Ábalos wordt vervangen door Raquel Sánchez Jiménez, tot nu toe de burgemeester van Gavà (Barcelona).

Minister van Wetenschap, Innovatie en Universiteiten Pedro Duque Duque wordt vervangen door Diana Morant, voormalig burgemeester van Gandía (Valencia).

De huidige stafchef van de Spaanse premier Iván Redondo wordt vervangen door Óscar López, tot nu toe de voorzitter/president van de Paradores (luxe staatshotels).

Geen wijzigingen

Er zullen geen wijzigingen zijn bij het Ministerie van Defensie wat Margarita Robles Fernandez zal blijven.

Fernando Grande-Marlaska Gómez blijft de minister van Buitenlandse Zaken en Reyes Maroto Illera blijft de minister van Industrie, Handel en Toerisme.

Yolanda Díaz blijft de minister van Arbeid en Sociale Dienst terwijl Irene Montero de minister voor Gelijkheid blijft en Alberto Garzón de minister van Consumptie blijft.

Carolina Darias blijft de minister van Volksgezondheid en José Luis Escriva blijft de minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie. Luis Planas blijft de minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening terwijl María Jesés Montero de minister van Financiën blijft.

Ga naar de inhoud