Krijgt Spanje een wet waarin staat dat elk dorp een geldautomaat moet hebben?

Krijgt Spanje een wet waarin staat dat elk dorp een geldautomaat moet hebben?
Beeld: 123rf

Krijgt Spanje een wet waarin staat dat elk dorp een geldautomaat moet hebben?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is niet iets exclusiefs Spaans want het is een Europees probleem waarbij er steeds minder geldautomaten te vinden zijn. Dat zorgt ervoor dat veel personen niet meer zomaar even geld kunnen pinnen om zo contant geld op zak te hebben. Ook in Spanje zijn er steeds minder ‘cajeros automáticos’ te vinden en daar wil het parlement iets aan doen met een speciale geldautomaat-wet.

Sinds dat de corona-pandemie voor veel ellende heeft gezorgd zijn er in Spanje 3.777 minder geldautomaten te vinden. In twee jaar tijd is het aantal geldautomaten gereduceerd naar 46.473 exemplaren terwijl dit eind 2019 nog 50.251 geldautomaten waren. 

Het is niet zo dat deze ‘cajeros automáticos’ in Spanje niet gebruikt worden. Tijdens de hoogtijdagen van de corona-pandemie werd er 31% minder geld uit de muur getrokken. Maar dat is weer aan het bijtrekken en inmiddels vonden er tussen begin januari en eind maart dit jaar 152,9 miljoen transacties plaats.

Maar al jaren zijn de banken in Spanje niet alleen bankkantoren aan het sluiten, ook de geldautomaten zijn steeds minder vaak op straat te zien. En daar wil het Spaanse parlement waarschijnlijk iets aan gaan doen. Op initiatief van de Catalaanse partijen in het parlement, gaat men debatteren en stemmen over een wet die een geldautomaat service garandeert in alle dorpen. 

Vanwege de politieke agenda zal daar echter pas na de zomerpauze over gedebatteerd gaan worden. Het doel van deze wet is om financiële uitsluiting te voorkomen. Met name de dorpen op het platteland waar veelal ouderen wonen hebben te maken met deze financiële uitsluiting. Sommige inwoners moeten kilometers rijden om geld te kunnen pinnen.

Ondertussen zijn er door vele regionale overheden in de autonome regio’s of door gemeenten al alternatieven bedacht zoals een rondrijdende geldautomaat of geldautomaten die betaald worden door de autoriteiten.

bank
Tien maatregelen tegen financiële uitsluiting van ouderen bij banken in Spanje
Na diverse protestacties die de nationale en internationale media wisten te halen en waarna ook de politici wakker werden geschud, hebben banken in Spanje afspraken gemaakt om financiële uitsluiting van ouderen te voorkomen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud