Search
menu
Search

Geïndustrialiseerde prefab woningbouw enorm gestegen in Spanje

Geïndustrialiseerde prefab woningbouw enorm gestegen in Spanje
Beeld: Canva

Geïndustrialiseerde prefab woningbouw enorm gestegen in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

We kunnen er niet meer omheen, de geprefabriceerde woningen uit de ‘fabriek’ zijn helemaal in. Daarbij wordt ook wel gesproken over geïndustrialiseerde woningbouw aangezien het grootste deel van een woning uit de ‘fabriek’ komt, dat wil zeggen een grote loods waar de woningen gedeeltelijk in elkaar worden gezet. Ook in Spanje zijn de prefab woningen steeds populairder aan het worden, maar vertegenwoordigt dit nog maar een heel klein percentage van alle nieuw gebouwde woningen.

Volgens de branchevereniging ‘Clúster de la Edificación’ vertegenwoordigt de geïndustrialiseerde prefab woningbouw slechts 1% van alle gebouwde huizen in Spanje. Dat is volgens de vereniging heel anders in andere landen zoals Nederland waar dat 50% is, Duitsland met 9% en het Verenigd Koninkrijk met 7%. Of dat percentage voor Nederland klopt betwijfelen wij maar feit is dat ook in Nederland de geïndustrialiseerde woningbouw enorm populair is geworden.

‘Clúster de la Edificación’ meent echter dat het aandeel geïndustrialiseerde woningen in Spanje rond 2030 veel hoger zal zijn met 40% van de totale woningbouw. Dat zou betekenen dat het aantal prefab woningen zal stijgen van circa 850 in 2021 naar meer dan 7.500 woningen in 2030. Op dit moment zijn er 40 bedrijven die zich bezighouden met geïndustrialiseerde woningbouw maar ook dat zal in 2030 flink stijgen naar 140 bedrijven.

Ga naar de inhoud