‘Iberische oven’ in Spanje met extreem hoge temperaturen en 30 weeralarmen tijdens tweede zomer hittegolf

@Divulgameteo / twitter
Beeld: @Divulgameteo / twitter

‘Iberische oven’ in Spanje met extreem hoge temperaturen en 30 weeralarmen tijdens tweede zomer hittegolf

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse weerdienst (Aemet) voorspelt dat deze maandag een nieuwe hittegolf begint met ‘aanzienlijk hoge’ temperaturen in grote delen van het vasteland en de Balearen eilanden, met uitzondering van het noordwesten en de oostelijke kust. Er zullen zelfs broeierige nachten zijn waarin de temperatuur niet onder de 25 graden zal zakken op veel plaatsen. Op veel plaatsen is deze periode met extreem hoge temperaturen al op zaterdag of zondag begonnen.

Deze tweede hittegolf van deze zomer zal weeralarmen activeren in meer dan 30 provincies in 12 autonome regio’s, met name het extreme risico (rood) in Córdoba en Jaén, waar volgens de voorspellingen van Aemet temperaturen kunnen oplopen tot 45 of zelfs 47 graden, met mogelijk zelfs een hitterecord.

Naast het rode weeralarm in deze Andalusische provincies, zullen de hoge temperaturen ook een aanzienlijk risico (oranje) vormen voor Cádiz, Granada, Málaga, Sevilla, de Balearen, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Toledo, Badajoz, Cáceres, Madrid en Albacete. Albacete zal ook een geel weeralarm hebben voor onweersbuien.

De provincies Huesca, Teruel, Zaragoza, Ávila, Burgos, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid, Zamora, Barcelona, Girona, Lleida, Murcia, Navarra, La Rioja, Alicante en Valencia zullen ook worden getroffen door de hittegolf, met een geel weeralarm.

Met uitzondering van het uiterste noorden en delen van de Levante-regio (Valencia regio), zullen temperaturen van meer dan 35 graden worden overschreden in grote delen van het vasteland en op de Balearen. In het centrum en in het binnenland van het zuiden van Spanje kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot 40 graden, en op bepaalde momenten in de Ebro-regio kan het zelfs 44/45 graden worden. Verwacht wordt dat er broeierige nachten zullen zijn waarin de temperatuur niet onder de 25 graden zal zakken, zoals in delen van de Guadalquivir-vallei, de kustgebieden van Granada en Almería, en op bepaalde plaatsen op Mallorca.

Maandag zal over het algemeen stabiel zijn in het hele land, met weinig bewolking, heldere luchten en zonder neerslag. Op de Canarische Eilanden zullen de passaatwinden waaien, terwijl in de rest van het land overwegend zwakke winden zullen zijn. In het Cantabrisch gebergte, de Balearen en het Middellandse Zeegebied zullen de winden uit het oosten komen.

Maandag en dinsdag zullen de hoogtepunten zijn van deze hittegolf in het grootste deel van het land, maar op woensdag zal de hitte afnemen door een mogelijke verkoeling in veel gebieden, vooral in de Ebro-vallei en andere delen van het noorden van het schiereiland, evenals op de Balearen. Deze verkoeling zal minder merkbaar zijn in het zuidelijke derde deel van het land.

Toch heeft Aemet aangegeven dat de temperaturen naar verwachting in het zuidoosten zullen blijven stijgen, mogelijk oplopend tot 42-44 graden. Ze hebben ook gewaarschuwd dat op dit moment niet met zekerheid kan worden gezegd wanneer de periode van hittegolf zal eindigen, maar ze hebben gesuggereerd dat dit mogelijk op donderdag zou kunnen zijn.

Ga naar de inhoud