Van tropennacht naar stomende en equatoriale nacht in Spanje met 32 graden ’s nachts in Sevilla

Oeps ... foto ontbreekt!

Van tropennacht naar stomende en equatoriale nacht in Spanje met 32 graden ’s nachts in Sevilla

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sommige delen langs de kust in Spanje zoals in de regio Valencia, Catalonië, Murcia, Balearen en Andalusië hebben deze dagen niet alleen te maken met een tropennacht of ‘tropische’ nacht, maar ook met een ‘stomende’ en ‘equatoriale’ nacht. In de provincie Sevilla werd in de nacht van zondag op maandag om 1 uur ’s nachts een temperatuur gemeten van maar liefst 31,8 graden en waar het om 4 uur nog steeds 29 graden was.

De zomer heeft zijn tweede hittegolf ingezet en ditmaal met volle kracht. De vroege ochtendtemperaturen van deze maandag 10 juli zijn enorm hoog geweest, wat het slapen in veel delen van het land heeft bemoeilijkt. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe de temperatuur in de vroege ochtenduren diverse Spaanse provincies, met name in Andalusië, heeft getroffen:

  • Osuna (Sevilla) registreerde 31,8 graden om 01:00 uur
  • Tomares (Sevilla) registreerde 31,4 graden om 01:00 uur
  • Jaén registreerde 29,0 graden om 02:00 uur
  • Carboneras (Almería) registreerde 28,7 graden om 04:00 uur
  • Almería registreerde 27,9 graden om 05:00 uur

Tropennachten

‘Noches tropicales’ zijn nachten waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden komt gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd aangezien een tropische nacht of tropennacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

Maar als de minimumtemperatuur (‘s nachts dus) niet onder de 25 graden komt, wordt in Spanje ook gesproken van ‘noches ecuatoriales’ wat vrij vertaald naar het Nederlands ‘equatoriale nachten’ betekent. Het gaat in feite om een nacht die erg ‘bochornosa’ is waarbij er gesproken kan worden van een intense, vochtige en zinderende hitte. Naast de ‘noche tropical’ en noche ‘ecuatorial’ bestaat er in Spanje ook nog een ‘noche tórrida’.

  • Bij de ‘noche tropical’ of tropennacht wordt gesproken over nachttemperaturen die niet onder de 20 graden komt.
  • Liggen deze temperaturen tussen de 20 en 25 graden dan spreekt men in Spanje over een ‘noche tórrida’ ofwel stomende nacht.
  • Komen de temperaturen ‘s nachts boven de 25 graden dan wordt er gesproken over een ‘noche ecuatorial’ ofwel een equatoriale nacht.

Het zijn in ieder geval altijd nachten waarbij slapen met een airconditioning of een ventilator bijna noodzakelijk is. Voor diegene die deze luxe niet hebben is het soms een uitkomst om op straat te wachten totdat de temperatuur naar beneden gaat. Dat gebeurt nog al eens in steden waar vaak hele families met stoelen en tafels op straat zitten voor verkoeling omdat het in de appartementen niet te harden is.

Ga naar de inhoud