Volgens UNESCO kan een tsunami met golven tot 6 meter hoog delen van Spanje treffen

Volgens UNESCO kan een tsunami met golven tot 6 meter hoog delen van Spanje treffen
Beeld: ai-beeld / redactie

Volgens UNESCO kan een tsunami met golven tot 6 meter hoog delen van Spanje treffen

De mogelijkheid van een tsunami langs de Spaanse kust wordt steeds serieuzer genomen door experts en instanties. Ondanks dat grote tsunami’s in dit gebied niet vaak voorkomen, tonen recente studies aan dat het risico wel degelijk bestaat en dat de impact ervan aanzienlijk kan zijn, al zal dat nog wel enkele tientallen duren.

De Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van UNESCO heeft aangegeven dat er een absolute zekerheid is dat het Noordoost-Atlantische en Middellandse Zeegebied in de komende 30 tot 50 jaar te maken zal krijgen met een tsunami. 

De Averroes-breuk, gelegen onder de Alboránzee in het zuiden en zuidoosten van Spanje, vormt een potentieel gevaarlijke zone die hoogstwaarschijnlijk een tsunami zou kunnen veroorzaken. Deze tsunami zou golven tussen de 1 en 6 meter kunnen genereren en binnen iets meer dan 20 minuten de Spaanse kust bereiken.

Er worden geen enorme golven van 20 meter verwacht, zoals in Japan, Chili of Sumatra, maar eerder golven van één of twee meter. Het gevaarlijke aspect van tsunami’s is echter niet alleen de hoogte van de golven, maar ook de waterstromen en overstromingen die schade kunnen veroorzaken aan stranden, havens en straten.

Hoewel de kans op een verwoestende tsunami klein is in Spanje, laat de geschiedenis zien dat Spanje in het verleden wel degelijk getroffen is door tsunami’s. In 1755 vond er een verwoestende aardbeving plaats voor de kust van Lissabon met een magnitude van 8,5, wat resulteerde in een tsunami.

Deze tsunami trof steden zoals Cádiz en Huelva, waar golven tot wel 15 meter hoog waren. In Spanje kwamen meer dan 2000 mensen om het leven als gevolg van deze natuurramp. De impact van deze gebeurtenis was enorm en liet diepe sporen na in de getroffen gebieden.

Op dit moment zijn de kusten van de Golf van Cádiz en de Alboránzee het kwetsbaarst voor risico’s. Seismische activiteit in deze regio’s kan enorme golven veroorzaken die zich uitstrekken van de Levant tot de Straat van Gibraltar. Dit is precies het gebied dat experts hebben geïdentificeerd als het meest waarschijnlijke gebied waar een tsunami in Spanje de komende dertig jaar zal plaatsvinden.

Ga naar de inhoud