Spanjaarden gebruiken steeds vaker zonnebloemolie in plaats van de duurdere olijfolie

Spanjaarden gebruiken steeds vaker zonnebloemolie in plaats van de duurdere olijfolie
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanjaarden gebruiken steeds vaker zonnebloemolie in plaats van de duurdere olijfolie

De consumptie van zonnebloemolie in Spaanse huishoudens is het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen. Hoewel olijfolie traditioneel populair is in veel keukens, zien we nu een verschuiving naar het betaalbaardere alternatief “aceite de girasol”. Deze trend wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder economische redenen en veranderende consumentenvoorkeuren. 

De afgelopen maanden hebben we een opmerkelijk fenomeen waargenomen in de Spaanse oliemarkt. Terwijl de prijzen van olijfolie de pan uit rezen, bleef zonnebloemolie relatief betaalbaar. Deze prijskloof heeft een aanzienlijke invloed gehad op het koopgedrag van consumenten.

De prijzen van olijfolie zijn in mei op jaarbasis met bijna 63% gestegen, terwijl zonnebloemolie in dezelfde periode met bijna 18% in prijs is gedaald. In het eerste kwartaal van 2024 steeg de prijs van olijfolie met 60% vergeleken met dezelfde periode in 2023, terwijl zonnebloemolie bijna 27% goedkoper werd in diezelfde periode.

De economische situatie speelt een cruciale rol in de verschuiving naar zonnebloemolie. Veel huishoudens ervaren nog steeds de gevolgen van economische onzekerheid, waardoor de keuze voor een goedkoper alternatief begrijpelijk is.

De gemiddelde besparing per liter is 2 tot 3 euro bij de keuze voor zonnebloemolie, wat resulteert in een jaarlijkse besparing van 50 tot 100 euro voor een gemiddeld huishouden. Daarom is 15% van de huishoudens in Spanje overgestapt van olijfolie naar zonnebloemolie. Elke inwoner van Spanje consumeert 3,4 liter zonnebloemolie en 5,9 liter olijfolie per jaar, volgens de gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.

Uit de cijfers blijkt dat olijfolie nog steeds de populaire keuze is in Spanje. In 2023 hebben Spaanse huishoudens 274 miljoen liter olijfolie geconsumeerd, vergeleken met 158 miljoen liter zonnebloemolie. De totale uitgaven van Spaanse huishoudens aan olijfolie bedroegen 1,87 miljard euro, terwijl dit “slechts” 271 miljoen euro was voor zonnebloemolie.

Hoewel de huidige trend duidelijk in het voordeel van zonnebloemolie is, blijft de vraag hoe lang deze situatie zal aanhouden. Experts voorspellen dat de prijzen van olijfolie tegen het einde van het jaar zouden kunnen dalen, wat de dynamiek opnieuw zou kunnen veranderen.

Ga naar de inhoud