Spanje bevindt zich in een meteorologische achtbaan met hoge temperaturen

Spanje bevindt zich in een meteorologische achtbaan met hoge temperaturen
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanje bevindt zich in een meteorologische achtbaan met hoge temperaturen

Spanje staat voor een enkele dagen vol meteorologische extremen, met temperaturen die schommelen als een achtbaan. Deze wisselvallige weersomstandigheden, ook wel bekend als een ‘meteorologische achtbaan’, brengen zeer hoge temperaturen tot 41 graden op sommige plekken in het zuiden, terwijl andere gebieden in het noorden niet warmer worden dan 20 graden.

Donderdag zal de thermometer in grote delen van Spanje recordhoogtes bereiken. Het zuiden van het land wordt het hardst getroffen, met temperaturen die mogelijk boven de 40 graden uitkomen in sommige gebieden.

In steden zoals Córdoba wordt een maximumtemperatuur van 41 graden verwacht, terwijl Sevilla, Málaga, Granada en Jaén temperaturen rond de 40 graden zullen hebben. Ook in Zaragoza, Murcia en Albacete worden maxima boven de 38 graden voorspeld, mogelijk richting de 40 graden.

In het zuiden is het erg warm, terwijl het noorden relatief koel blijft. In Galicië, Asturië en Cantabrië kunnen de temperaturen mogelijk onder de 25 graden blijven. In steden zoals A Coruña en Santander zullen de temperaturen waarschijnlijk niet boven de 25 graden uitkomen. 

In Murcia kunnen de temperaturen snel oplopen tot 39 graden, terwijl het in de Valencia-regio kan stijgen tot 32 graden. Ook in Catalonië zal het kwik boven de 30 graden uitkomen de komende dagen, net als op de Balearen eilanden waar het op sommige plaatsen 31 graden kan worden.

Op vrijdag zal een zwak koufront zorgen voor een aanzienlijke temperatuurdaling in bijna heel Spanje. In het noorden en midden van het land kunnen de temperaturen met wel 10 graden dalen binnen één dag. Echter, in het zuiden zal het nog steeds warm blijven, met temperaturen die op sommige plekken kunnen oplopen tot 40 graden, terwijl de temperaturen ook langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden rond de 30 graden blijven.

De onverwachte verandering in het weer kan leiden tot meer kans op onweer en zware regenval op bepaalde plekken. Hoewel dit verfrissend kan zijn, kan het ook problemen veroorzaken zoals wateroverlast.

Naarmate het weekend vordert, zullen de maximumtemperaturen in bijna heel het land weer stijgen naar de waarden die ook op donderdag geregistreerd worden. De verwachte maxima liggen rond of boven de 35 graden in grote delen van Spanje, met nog steeds temperaturen rond de 40 graden op bepaalde plekken in het zuiden van het land.

De voorspellingen wijzen op relatief stabiele temperaturen aan het begin van de volgende week met een voortzetting van zomerse temperaturen, maar zonder extreme hitte. Er kan wel weer een mogelijk sterke temperatuurstijging vanaf woensdag komen.

De Canarische Eilanden ervaren ook hogere temperaturen als gevolg van de aanvoer van lucht uit de Sahara, met voorspelde maxima boven de 36-38 graden in de bergachtige gebieden. Vooral Gran Canaria en Tenerife worden hierdoor getroffen. De verhoogde temperaturen op de Canarische Eilanden houden aan tot het einde van de week met een verwachte daling van temperaturen begin volgende week.

Ga naar de inhoud