Diesel wordt vanaf 2019 waarschijnlijk duurder in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Diesel wordt vanaf 2019 waarschijnlijk duurder in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft er al eerder over gesproken, zowel de huidige socialistische PSOE regering alsook de voorgaande conservatieve regering van de Partido Popular, de accijnsverhoging op diesel. Een commissie die werd opgezet door de voormalige PP-minister Nadal heeft aangegeven dat de dieselaccijns 28% omhoog kan. Verwacht wordt dat dit vanaf januari 2019 moet gaan gebeuren waarbij de kans groot is dat de dieselprijs hoger zal worden.

De regering-Sánchez is van plan om de plannen van de voormalige regering door te zetten en de accijns op diesel (diésel of gasóleo) te gaan verhogen en gelijk te gaan trekken met die van de benzine (gasolina). Dat moet dan alleen gelden voor de diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw. Dit accijnsverhoging is reeds opgenomen in de nieuwe staatsbegroting.

Accijnzen

Het gelijktrekken van de brandstofaccijnzen zal waarschijnlijk zorgen voor hogere diesel prijzen bij de pomp. Op dit moment is de accijns op diesel 30,70 cent per liter maar dat zal waarschijnlijk 40,25 cent gaan worden, dezelfde accijns die geheven wordt op benzine. Deze verhoging kan de staatskas zo’n 2 miljard euro extra opleveren op jaarbasis.

De verlaagde accijns voor diesel stamt nog uit de tijd dat iedereen ervan uitging dat diesel minder verontreiniging veroorzaakt dan benzine omdat er minder CO2 vrijkomt. Later is men er achter gekomen dat het juist andersom is en dat diesel slechter voor het milieu is omdat het stikstofoxide uitstoot. Veel mensen zijn het daar niet mee eens en geven aan dat diesel nog steeds meer schoner is dan benzine.

Wegenbelasting

De vereniging van autoverkopers in Spanje zegt dat het waarschijnlijk beter is om iets te doen aan de wegenbelasting ofwel de Impuesto de Circulación. Het is volgens de GANVAM verstandiger om de hoogte daarvan te laten afhangen van de mate van verontreiniging van een auto in plaats van de cilinderinhoud zoals dat nu is.

Dat zou dus betekenen dat de eigenaren van milieuvervuilende auto’s meer belasting zouden betalen terwijl degene met schonere auto’s minder gaan betalen. Dat zal automatische een impuls geven om milieuvriendelijke auto’s te kopen, meer te denken aan hybride of elektrische voertuigen en de dieselvoertuigen te vermijden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.