Belgische burgemeester van Alcaucin stapt bijna op na beledigingen (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Belgische burgemeester van Alcaucin stapt bijna op na beledigingen (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA –  De Belgische burgemeester Mario Blancke van de Spaanse gemeente Alcaucín in de provincie Málaga gaf bijna zijn titel terug na beledigingen van bepaalde inwoners van het 2.239 inwoners tellende dorp. In het typische Andalusische dorp gelegen in de Sierra de Tejeda is 40% van de inwoners buitenlands maar daar is niet iedereen blij mee.

Over dat ongenoegen van de overige 60% kan de Belgische burgemeester Mario Blancke meepraten want hij was bijna opgestapt om zijn functie aan iemand anders over te dragen. Naast ‘alcalde’ is Blancke ook de woordvoerder van de stichting Save Our Homes in Axarquía (SOHA) die zich inzet om de illegale en legale woningen in de Axarquia streek te redden en de eigenaren te beschermen.

40% van de inwoners komt uit het buitenland waarvan 7 van de 10 buitenlanders die in Alcaucín wonen uit Groot Brittannië komen. Er zijn echter ook veel Duitsers en uiteraard een groot aantal Belgen, zoals de burgemeester van het dorp.

Maar niet iedereen is blij met die diversiteit in het dorp en dus wordt er door sommigen geroepen dat ze een burgemeester willen die uit het dorp komt en Spaans is, met recent daarbij de opmerking ‘Extranjero a tu país’ ofwel buitenlander terug naar je land waarmee men via een WhatsApp bericht verwijst naar Mario Blancke.

Op dat moment wilde Mario meteen stoppen omdat hij het gevoel had niet gewaardeerd te worden maar zijn vrouw stak daar een stokje voor en voorkwam het ontslag van de Belgische burgemeester. Hij is wel nerveuzer geworden en is weer begonnen met roken zoals te lezen is in het Engelstalige artikel over de Belg in de krant El País. 

UPDATE: In ons artikel, wat een vertaling is van het artikel in de krant El País, hebben we een zin verkeerd geïnterpreteerd. Er stond dat de burgemeester niet goed Spaans sprak maar dat is NIET WAAR. Dat heeft onze schrijver verkeerd gelezen en verkeerd vertaald. Dat kan wel eens gebeuren en onze excuses daarvoor, we hebben ons vergist (door te snel te schrijven en te plaatsen). Geen achterliggende gedachten, geen sensatie schrijven alleen een menselijke fout. Wij wensen Dhr. Blancke veel geluk met zijn functie, het is bewonderenswaardig dat een ‘buitenlander’ in Spanje burgemeester is.

In dat artikel is o.a. te lezen dat wat de Spaanse inwoners van het dorp het meeste stoort is dat de Belgische burgemeester niet goed of niet vloeiend Spaans spreekt, (Dit is fout gelezen in het artikel, het niet goed Spaans spreken slaat op een Britse inwoner die zijn mening in het Engels gaf).

Mario Blancke is sinds 2015 voor Ciudadanos de burgemeester van het dorp maar na de laatste gemeenteraadsverkiezingen moeten ook in dit dorp nieuwe pacten gesloten worden. Blancke zelf neigt naar een pact met de PSOE maar ziet ook wel iets in een samenwerking met de PP.

Mario Blancke woont reeds 30 jaar in Alcaucín en is geen vreemde in de lokale politiek want hij was voordat hij burgemeester werd al gemeenteraadslid. in 2015 schreven we een artikel over de eerste Belgische burgemeester van Spanje. KLIK HIER voor dat artikel.

Ga naar de inhoud