Registratie- en motorrijtuigenbelastingen brengen in Spanje 3,5 miljard op

Registratie- en motorrijtuigenbelastingen brengen in Spanje 3,5 miljard op
Beeld: 123rf

Registratie- en motorrijtuigenbelastingen brengen in Spanje 3,5 miljard op

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In 2019 hebben de Spaanse automobilisten die een eigen auto hebben de schatkist gevuld met 3,54 miljard euro afkomstig van de Registratie- en motorrijtuigenbelastingen ofwel ‘impuestos de matriculación y circulación’. Dat was vorig jaar 5,36% meer dan in 2018 toen dat bedrag 3,36 miljard euro was.

We hebben het hier over de Spaanse varianten van de Nederlandse Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen (BPM) die betaald worden bij aanschaf van een auto en de wegenbelasting die in Spanje lokaal door de gemeente geïnd wordt. 

De BPM of ‘impuestos de matriculación’ leverde in 2019 in heel Spanje 616 miljoen euro op wat 35% meer was dan de 456 miljoen euro in 2018. Deze belasting wordt landelijk geïnd maar wordt daarna verdeeld over de autonome regio’s.

De Spaanse versie van de wegenbelasting of ‘impuesto de circulación’ wordt lokaal door de gemeente geïnd en leverde in 2019 in heel Spanje 2,93 miljard euro op wat 0,7% meer is dan de 2,90 miljard euro in 2018.

Verder werd er door de Spaanse belastingdienst nog 4,87 miljard euro opgehaald aan ‘impuesto de valor añadido’ IVA ofwel de BTW wat in 2019 met 0,4% was gestegen ten opzichte van 2018.

Dan kun je ook nog de belasting (BTW en speciale taks) op brandstof meerekenen wat in Spanje 21,5 miljard euro opleverde in 2019 wat 3,1% meer is dan in 2018.

In totaal kan gesproken worden over 30,88 miljard euro dat de autosector oplevert in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.