Airco op 27 graden in de zomer, 19 graden in de winter en lichten uit in etalages in Spanje

Airco op 27 graden in de zomer, 19 graden in de winter en lichten uit in etalages in Spanje
Beeld: Europa Press

Airco op 27 graden in de zomer, 19 graden in de winter en lichten uit in etalages in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf woensdag 10 augustus (2022) moeten bedrijven, kantoren en overheids- en openbare gebouwen de temperatuur van de airconditioning verhogen naar 27 graden in de zomermaanden. Vanaf deze winter mag de airco niet hoger gezet worden dan 19 graden terwijl de etalages van winkels niet meer verlicht mogen zijn vanaf 22 uur ‘s avonds. Dit zijn enkele van de maatregelen van het problematische Spaanse pakket van energiebesparende maatregelen om 7% tot 8% op gas te besparen in lijn met de maatregelen van de Europese Unie om zo energie te besparen.

De norm vanaf woensdag 10 augustus is dat de airconditioning in de zomermaanden niet lager mag staan dan 27 graden. In de wintermaanden mag de temperatuur niet hoger zijn dan 19 graden. Een andere maatregel is dat deuren niet open mogen staan wanneer de airconditioning of verwarming aan staat, iets dat voor 30 september (2022) geregeld moet zijn zoals met automatische deuren etc.

Uiteindelijk geldt de 27 graden norm NIET voor de horeca (bars, restaurants), hotelkamers (wel gezamenlijke ruimtes), winkels, sportcentra, gezondheidscentra en ziekenhuizen, opleidingscentra, kappers en bussen, vliegtuigen, treinen en boten vanwege het conflict met de arbeidswet en een veilige omgeving voor het personeel en aanwezigen. Daar geldt de norm 25 of 26 graden. 

De 27 graden norm geldt echter wel voor overheidsgebouwen, openbare gebouwen, centrale ruimtes in winkelcentra, kleine en grote supermarkten, banken, kantoren, vliegvelden, trein- en busstations etc. in Spanje. Particulieren hoeven thuis niet de airco op 27 graden te zetten.

Maar waarom 27 graden, dat lijkt namelijk erg hoog tijdens de hete Spaanse zomermaanden? De beperking van de airconditioning in binnenruimtes van 27 graden in de zomer heeft te maken met de grens van thermisch ongemak. Boven de 27 graden zullen de meeste mensen effecten beginnen te voelen zoals vermoeidheid bij langdurige blootstelling of fysieke activiteit. Experts plaatsen de ideale airco-temperatuur tussen de 24 en 26 graden maar dat heeft ook te maken met de luchtvochtigheid.

Een andere maatregel is dat vanaf 22 uur ‘s avonds etalages van winkels en winkelcentra ook de lichten uit moeten doen waardoor het iets donkerder zal worden op straat. Monumenten zoals kerken, monumentale panden etc. mogen wel verlicht blijven nadat daarover geklaagd werd. Er zijn echter gemeenten die toch zelf beslissen om vanaf 22 uur de lichten te doven om zo te besparen op de energierekening.

De in dit artikel gemelde en vanaf 10 augustus geldende maatregelen worden vanaf 2 september uitgebreid met diverse andere energiebesparende maatregelen. Daaronder het doven van de verlichting van posters, borden en televisieschermen bij gebouwen waar de temperatuur beperking geldt. Het systeem van automatische deuren wordt verplicht vanaf 30 september dus bedrijven en ondernemers hebben tot die datum de tijd om aanpassingen aan te brengen.

Het speciale en tijdelijke pakket met maatregelen heeft de lange naam ‘Plan de choque de ahorro y gestión energética en climatización para reducir el consumo en el contexto de la guerra en Ucrania’ gekregen. Hierin staan maatregelen en acties voor overheidsinstellingen, bedrijven, industrie, winkels, winkelcentra, hotels, horeca, culturele instellingen en de personen vervoer sector. Deze maatregelen gelden dus niet voor particulieren. Dit pakket is geldig van 10 augustus 2022 tot 1 november 2023. Er kunnen hoge boetes tot 100.000 euro gegeven worden voor het niet naleven van deze energiebesparende wet maar voorlopig geldt nog een gratieperiode zonder boetes.

Ga naar de inhoud