Buitenlandse toeristen krijgen tot 1500 euro boete voor niet respecteren rode vlag op een strand op Mallorca

Buitenlandse toeristen krijgen tot 1500 euro boete voor niet respecteren rode vlag op een strand op Mallorca
Beeld: via canva.com

Buitenlandse toeristen krijgen tot 1500 euro boete voor niet respecteren rode vlag op een strand op Mallorca

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Afgelopen zondag besloten twee buitenlandse vakantiegangers, die in Cala Pi logeerden, het waarschuwingssignaal van de rode vlag op het strand te negeren. Daarom zag de lokale politie zich genoodzaakt actie te ondernemen en hen te bekeuren met boetes tussen de 750 en 1.500 euro. Maar welke gekleurde vlaggen hebben de Spaanse stranden en wat betekenen deze?

In dit geval was het playa de s’Arenal op Mallorca niet gesloten vanwege slechte of gevaarlijke weersomstandigheden, maar omdat de gemeente besloten heeft diverse stranden tot en met afgelopen dinsdag gesloten te houden vanwege de slechte kwaliteit van het zeewater.

De boetes van de lokale politie zijn inmiddels doorgestuurd naar de afdeling Milieu voor verdere afhandeling van de boetes, die kunnen variëren van 750 tot 1.500 euro. Deze overtreding, naast dat het opgenomen is in de regionale wetgeving, wordt volgens de stedelijke leefregels ook gezien als een zware inbreuk.

Gekleurde vlaggen

De strandwachten of reddingsbrigade (socorristas) geven op die stranden waar zij aanwezig zijn met gekleurde vlaggen aan hoe de situatie in de zee is en of het veilig is om te zwemmen of niet. Spanje heeft de volgende kleuren vlaggen: groen (verde), geel (amarilla), rood (roja), zwart (negra), oranje (naranja) en wit met kwallen (medusas).

Groene vlag

Als de groene vlag (bandera verde) gehesen is door de strandwachten is er niets aan de hand en is de zee kalm en is het veilig daarin te zwemmen. Gelukkig is de groene vlag de meest voorkomende vlag op de Spaanse stranden wat dus inhoudt dat het over het algemeen vaker veilig dan onveilig is om de zee in te gaan.

Gele vlag

Als de gele vlag (bandera amarilla) wordt opgehangen houdt dat in dat het gevaarlijk is om te zwemmen in de zee. Drijvende voorwerpen zijn op dat moment verboden. Deze gele vlag wordt vaak uitgehangen als er een wilde zee is met golven wat te zien is door de strandgangers of een wilde onderstroming die niet met het blote oog te zien is.

De gele vlag houdt niet in dat het verboden is om te zwemmen maar men moet wel voorzichtig zijn. In principe zegt men in Spanje dat met de gele vlag alleen gezwommen mag worden in dat deel van de zee waar je niet verder kunt lopen totdat je hoofd onder water verdwijnt.

Rode vlag

Als de rode vlag (bandera roja) wordt opgehangen is het verboden de zee in te gaan. Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn en kan levens in gevaar brengen. In veel gemeenten in Spanje kunnen mensen die met een rode vlag toch de zee in gaan bekeurd worden voor onverantwoordelijk gedrag. Boetes kunnen daarbij oplopen tot 1.500 euro of meer, afhankelijk van de gemeentelijke verordening.

De rode vlag wordt opgehangen als er veel golven zijn en een wilde zee, als er veel onderstroming is, na een storm, verontreiniging of de aanwezigheid van gevaarlijke dieren zoals haaien, kwallen etc.

Er bestaat ook een rode vlag met daarin de tekeningen van kwallen, wat dus inhoudt dat er veel kwallen in zee zijn en het verboden is te zwemmen, zoals met de Portugese oorlogsschip kwallen. Er bestaat echter ook een wit gekleurde kwallenvlag waarbij zwemmen nog wel is toegestaan (zie onderaan).

Zwarte vlag

De zwarte vlag (bandera negra) zie je gelukkig niet veel in Spanje want dat zou inhouden dat het extreem gevaarlijk is om daar te zwemmen. Het strand is op dat moment gesloten vanwege problemen zoals verontreiniging op het strand zelf of in de zee.

Oranje vlag

De oranje vlag (bandera naranja) bestaat wel maar zie je gelukkig niet veel. Als deze vlag wordt opgehangen houdt dat in dat de strandwacht (socorrista) afwezig is en niet op zijn/haar plaats zit of staat.

Witte vlag met kwallen

Als er een witte vlag met kwallen (bandera medusas) wordt opgehangen houdt dat in dat er kwallen in zee gezien zijn. Het is niet verboden te zwemmen, maar zwemmers moeten wel voorzichtig zijn omdat ze gestoken kunnen worden door deze kwallen.

Bij de witte kwallenvlag mag dus nog wel gezwommen worden, maar als die kwallenvlag rood gekleurd is, is het zwemmen in zee verboden vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke kwallen zoals de Portugese oorlogsschip kwal.

Ga naar de inhoud