Fietsen om film te kunnen kijken in de zomerbioscoop in Galicië

Fietsen om film te kunnen kijken in de zomerbioscoop in Galicië
Beeld: @cinemaapedal / instagram

Fietsen om film te kunnen kijken in de zomerbioscoop in Galicië

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als we ons de perfecte avond in de zomerbioscoop mogen voorstellen, denken veel mensen aan een comfortabele stoel, aangenaam gezelschap en een grote bak popcorn. Dit geldt echter niet voor de inwoners van Nigrán in Pontevedra, Galicië. Als je hier naar de zomerbioscoop gaat, kun je fietsen om energie op te wekken voor de film en zo het klimaat een handje te helpen. 

Het is niet de eerste keer dat de zomerbioscoop in Nigrán er zo uitziet. Vorig jaar werd deze opzet voor het eerst in gebruik genomen. Het zomerfestival heet dan ook ‘Bioscoop op pedalen’. Bij het scherm staan tien fietsen die geleverd zijn door de Decathlon uit Vigo en de Decathlon uit Nigrán. De energie die opgewekt wordt via deze fietsen gaat regelrecht naar de stroomvoorziening voor het scherm en de audio-installatie. 

Op twaalf augustus is er zelfs een film te zien om tien uur ‘s avonds waarin het gebruik van de fiets centraal staat. De bioscoop is gelokaliseerd op het openluchtpodium van A Foz. 

Vorig jaar was de fietsbioscoop ook al een succes. Volgens de gemeente zorgen de fietsen tot een ‘verrassend resultaat’. De aanwezigen applaudisseren voor de fietsers en bovendien wordt er afgewisseld zodat de film niet onverwacht stopt en de energievoorziening constant blijft. 

Om het gebruik van de fiets zoveel mogelijk te promoten, hebben de meeste films die dit jaar getoond worden te maken met de fiets. Zo zullen onder andere de korte film ‘Father and Daughter’ van Nederlandse animator Michael Dudok de Wit en de speelfilm film ‘Le Gamin au vélo’ van de gebroeders Dardenne uit België te zien zijn deze zomer.

Ga naar de inhoud