Spaanse weerdienst waarschuwt voor ‘galernas’ maar wat zijn dat?

Spaanse weerdienst waarschuwt voor 'galernas' maar wat zijn dat?
Beeld: @AEMET / twitter

Spaanse weerdienst waarschuwt voor ‘galernas’ maar wat zijn dat?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Met de huidige hittegolf stijgen de temperaturen aanzienlijk in zuidelijke, centrale en noordelijke delen van het Spaanse vasteland. In het noorden komt deze temperatuurstijging samen met een typisch weerfenomeen voor de noordelijke kusten, bekend als ‘galernas’, maar wat zijn dat eigenlijk? 

Zoals toegelicht door de Spaanse weerdienst AEMET, is een ‘galerna’ een abrupte verschuiving in windsnelheid en -richting, waarbij de wind draait van een warme zuidwestenwind naar een koude en rukkende west-noordwestenwind, veroorzaakt door een passerend koufront. Dit kan met name in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland gevaarlijk zijn, vanwege mogelijke windstoten die snelheden van meer dan 100 km/u kunnen bereiken.

‘Galernas’ kunnen onverwacht voor kan komen en nemen zowel inwoners als toeristen aan de noordelijke kusten vaak bij verrassing. Ze staan bekend om de snelle manier waarop ze de lucht donker kunnen maken, en soms gaan ze gepaard met regen. Deze weersverschijnselen duren doorgaans tussen de 40 en 90 minuten.

Dit weerfenomeen kan echter ook voorkomen aan de Middellandse Zee zoals bij de Balearen, de Canarische Eilanden en de kust van Andalusië. Het is een lokale wind die vaak voorkomt in de zomer, wanneer de temperatuurverschillen tussen de landmassa en de zee groot zijn. De galerna trekt vaak van noord naar zuid en kan hoge windsnelheden bereiken. De galerna kan veel schade aanrichten, zoals omgevallen bomen, weggewaaide daken en afgebroken elektriciteitskabels.

De galerna kan een grote impact hebben op het dagelijks leven in Spanje. Zo kan het verkeer worden stilgelegd, kunnen vluchten worden geannuleerd en scholen worden gesloten.

Als je in Spanje bent, is het belangrijk om je te realiseren dat een galerna kan voorkomen. Het is raadzaam om je op de hoogte te houden van het weerbericht en om maatregelen te nemen om je te beschermen tegen de wind. Zo kun je bijvoorbeeld je ramen en deuren sluiten en je auto veilig parkeren.

Hier zijn enkele tips voor het omgaan met een galerna in Spanje:

  • Sluit je ramen en deuren.
  • Parkeer je auto veilig.
  • Blijf binnen en vermijd buiten te komen.
  • Als je buiten moet komen, doe dan kleding aan die je beschermt tegen de wind.
  • Wees voorzichtig met bomen en andere objecten die kunnen omvallen.
  • Volg de instructies van de autoriteiten op.

Hieronder is op een video een voorbeeld te zien van de gevolgen van een galerna, dit gebeurde in Bilbao in 2020.

Ga naar de inhoud